На ринок України вивели високоліквідні гібриди кондитерського соняшнику

01 листопада 2017, 16:00 6408

Компанія NUSEED сьогодні, 1 листопада 2017 р., під час роботи Міжнародної виставки ефективних рішень для агробізнесу «АгроКомплекс 2017» анонсувала вихід на український ринок високоліквідного гібриду кондитерського соняшнику під назвою Onyx.

Як говориться у повідомленні компанії, мова йде про два гербіцидно-толерантних гібриди —  Onyx 307 та Onyx 304.

«Головні ознаки обох сортів — великий розмір зерна, приваблива чорна оболонка і надзвичайний смак. Саме ці ознаки дозволяють досягати значних успіхів виробникам і дарують насолоду споживачам кінцевого ринку», — говориться у повідомленні.

Як зазначили представники компанії NUSEED у ході презентації, головний аргумент на користь гібридів — наявність попиту на кінцевому ринку, дуже високі врожайні та агрономічні якості, в тому числі ознака толерантності до гербіцидів Clearfield для боротьби зі складними бур'янами, такими як вовчок (Orobanche).

«Кондитерський ринок в Україні недостатньо розвинений, незважаючи на попит з боку  споживачів, тому ми переконані, що поява цих гібридів дуже своєчасна», — зауважив комерційний лідер компанії NUSEED в Україні, Росії та Казахстані Ігор Савинський.

За його словами, сьогодні в Україні врожай кондитерського соняшнику не фіксується окремо, але «ми хочемо змінити цю ситуацію після впровадження Onyx».

Ігор Савинський додав, що NUSEED вже оголосила про реєстрацію двох нових високопродуктивних гібридів соняшнику — N5LM307 та N6LM304 — після отримання результатів Державного сортовипробування.

«Обидва гібриди вже визнані у Східній Європі, Середземномор'ї, на Близькому Сході. Але серед країн СНД Україна є першою, де відбулися презентація і запуск Onyx. Важливо відзначити не тільки високу врожайність та колір цих двох гібридів. Заслуговують на особливу увагу і кількість відкаліброваного насіння та значно вищий клас якості зерна», — констатує Савинський.

Іншою важливою ознакою Onyx, за словами директора ТОВ «РОСТ-АГРО» з Полтавщини Максима Бернацького, є те, що 90% насіння досягає розміру 15-15,5 мм. «Це гарантія того, що Onyx — стабільний, передбачуваний та вигідний варіант», — каже він.

«Всі ми знаємо, що є потенціал врожайності, а є реально зафіксована врожайність», — додає зі свого боку керівник групи компаній «Агро Маркетинг Групп» Антон Посунько, відзначаючи, що у центральних регіонах України реальна врожайність гібридів NUSEED — 4,2 т/га, на сході — 4,4 т/га, 3,7-4,0 т/га можна отримати на півдні. 

Коментуючи діяльність NUSEED у напрямку селекції, генеральний директор NUSEED Патрік Дітеріч додає: «У нас є власні потужні селекційні станції в Сербії, Австралії, Південній та Північній Америці. Але саме Україна — це країна №1 у світі з вирощування та переробки насіння соняшнику, і тому розвиток ринку кондитерських соняшнику став для нас однією з головних цілей». 

Гібрид Onyx 307 буде доступний для широкого ринку, а Onyx 304 буде призначено для кінцевого ринку переробки та обсмажування зі спеціальними контрактами для виробників, зазначає пан Дітеріч.

Іншими важливими ознаками Onyx в компанії називають значні агрономічні та врожайні переваги порівняно з іншими сортами, легкість у вирощуванні, високотехнологічне «ділове зерно», яке ідеально підходить для кінцевого ринку, мінімальну кількість відходів, харчові цінності для споживачів, а також високі смакові якості. 


Для довідки: заснована у 2006 році компанія NUSEED є філією Nufarm Limited — одного з найбільших агрохімічних концернів, який посідає 7-е місце в рейтингу світових виробників пестицидів.