В Україні з'явився препарат, що підвищує ефективність добрив

05 листопада 2018, 12:29 3980

Компанія Corteva Agriscience™, сільськогосподарський підрозділ DowDuPont, вивела на ринок України інгібітор нітрифікації.

Про це розповів менеджер з маркетингу Corteva Agriscience™ в Україні Руслан Ткачук в інтерв'ю «Бізнесу».

Він зазначив, що навіть за умови внесення надвисоких норм азотних добрив рослина використовує для свого росту не більше 50-55%. Втрати азоту в сільському господарстві виникають внаслідок процесів нітрифікації — утворення NO3, якому властиве промивання, та денітрифікації — утворення парникових газів. Тому й виникла доцільність вибіркового пригнічення процесу нітрифікації, або, іншими словами, стабілізації азоту в доступній для рослин амонійній формі.

«Простіше кажучи, інгібітори зменшують втрати азоту. Більше азоту залишається у верхніх шарах ґрунту, отже, його доступність для рослин у пізніші фази росту та розвитку значно зростає», — пояснив Ткачук процес дії нового препарату.

«Інгібітор нітрифікації N-Лок™ Макс (на основі Оптинайт™ технології) вже зареєстрований в Україні. Перша партія доступна для застосування вже цієї осені, і значні обсяги продукту плануються для використання весняного сезону 2019 р.», — сказав менеджер Corteva Agriscience™.

Українським аграріям, за його словами, буде доступна одна з найновіших формуляцій препарату (300 г діючої речовини на 1 л), така ж сама як і в Німеччині, Великобританії та деяких інших європейських країнах. Ця формуляція дозволяє використовувати продукт як восени, так і навесні, з аміачною водою, карбамідом, КАСами чи рідкою гноївкою.

«Наразі ми відчуваємо значну зацікавленість від передових господарств та агрохолдингів, які готові стати першими споживачами N-Лок™ Макс, з прицілом насамперед на кукурудзу, а потім на низку інших культур. Ми очікуємо кількох дуже цікавих сезонів. Це буде спільна робота з українськими сільгоспвиробниками задля розуміння та адаптації технології в їхні системи вирощування культур й отримання позитивного результату», — додав Ткачук.

Він також навів деякі розрахунки ефективності препарату.

«При вартості продукту 750-800 грн/га за роки застосування у США середньостатистичний додатковий врожай кукурудзи становить 5-7%. Це дає можливість отримати 5-7 і більше центнерів з гектара кукурудзи, що забезпечуватиме додаткову виручку у розмірі від 2 тис. грн/га. Звісно, це середні цифри. Хороші показники використання продукту будуть на ріпаку та рисі. Позитивного економічного впливу також варто очікувати завдяки скороченню деяких технологічних витрат та підвищенню якості врожаю», — розказав Ткачук.

За його словами, це рішення для тих, хто використовує 100 кг/га та більше азотних добрив у діючій речовині (як мінеральних, так і органічних); для тих, хто вирощує сільгоспкультури, показники якості яких суттєво залежать від азотних добрив; для тих, хто прагне отримати додаткову врожайність та прибуток з кожного гектара.