Мрія почала використовувати альтернативні джерела енергії

29 червня 2017, 10:58 3368

«МРІЯ Агрохолдинг» використовує альтернативні джерела енергії — на елеваторному господарстві у Козівському районі встановлено сонячну батарею.

Система забезпечує роботу газового коректора та системи обліку газу, яка споживає електроенергію, повідомляє «0352»

«Почали з невеликого вузла обліку. Ми стояли перед вибором: встановити генераторне обладнання і використовувати паливо, що з екологічної точки зору дуже шкідливо. Тому вирішили встановити панель сонячної батареї. Її нормативна потужність становить 40 ватт на годину. Усі необхідні матеріали придбали за 8 тис. грн», — розповів директор ТОВ «ЕлАгрі-Козова» (одного із семи елеваторів «МРІЇ») Євген Дорота.

Як зазначається, у цю систему входить панель, яка виробляє електроенергію напругою 12 вольт, а також перетворювач на 220 вольт, плюс акумуляторна батарея. Чи справно працюють сонячні батареї, щодня перевіряють електрики, які працюють в зміні. Упродовж місяця тестування система збоїв не давала.

«Це коректор, який обчислює з лічильника температуру, тиск, густину газу і виводить на табло об'єм газу, який ми спожили. Вже все обраховано. Вузол обліку автоматично передає дані на «Тернопільгаз». Фактично, вони бачать нашу роботу упродовж цілої доби — в якій кількості ми споживаємо природний газ», — каже енергетик Микола Купчак.

В агрохолдингу зазначають, що зараз підраховують і випробовують рентабельність альтернативних джерел енергії. Для проведення, свого роду, експерименту обрали невеличкий вузол обліку. До отримання усіх результатів на більші масштаби роботи не переходять, але перші висновки вже зробили.

«Елеватор, що в Козовій, має загальну сертифіковану потужність зберігання 106 тисяч тонн зернових… Для того, щоб елеватор працював на альтернативному джерелі електроенергії хоча би на 40% від споживаної потужності, треба встановити сонячні батареї на площі орієнтовно 10 га», — розрахували в компанії.


Для довідки: «Мрія Агрохолдинг» обробляє 180 тис. га землі у Львівській, Тернопільській, Хмельницькій, Чернівецькій, Івано-Франківській і Рівненській областях. Потужність елеваторів і зерносховищ - 600 тис. т.