МХП очікує значного збільшення врожаю

18 травня 2018, 08:48 3936

Весняно-польові роботи на всіх агропідприємствах групи МХП уже закінчено.

Попри майже двотижневе запізнення початку посівної, завдяки акумулюванню ресурсів, техніки і зусиль усі польові роботи були закінчені вчасно і в агротехнічні терміни, говориться у повідомленні компанії.

«Прогнози на майбутній урожай перевищують торішні показники на 10-15%, а огляд озимини підтверджує позитивні настрої аграріїв у всіх регіонах України», — прогнозують в МХП.

Як зазначається, основними культурами для більшості підприємств МХП є кукурудза, соняшник, озима пшениця та озимий ріпак. Цьогоріч соняшником засіяно 73 тис. га угідь, кукурудза займає 122 тис. га, а посіви ріпака сягають 38,9 тис. га. Значні площі займають такі культури як сочевиця (0,9 тис. га), тритикале (2,7 тис. га), ячмінь (7,6 тис. га), соя (37,9 тис. га) та горох (9,8 тис. га). На добрі врожаї квасолі та цукрового буряка можна сподіватися в окремих підприємствах Групи МХП.

«Через складні погодні умови цьогорічна посівна почалася пізніше, ніж зазвичай. Однак березневий сніг посприяв високій вологозарядці ґрунту, що позначиться на майбутньому врожаю», — вважають в МХП.

Також уточнюється, що на початок посівної кампанії готовність техніки склала 100%, усі підприємства були забезпечені якісним насінням, перевіреним в лабораторіях. До робіт залучено трактори, оприскувачі, культиватори, інші агрегати, посівну техніку. У зв«язку з переходом на систему точного землеробства переобладнано широкозахватні сівалки та осучаснено іншу техніку.

На підприємствах МХП працює програма з відбору точних проб ґрунту і проведення його аналізу. Це дає можливість встановити кислотність і вміст елементів живлення, визначити родючість і відповідно корегувати норми внесення добрив під культури, аби не зменшувати врожайність. Збільшити збори урожаю на підприємствах МХП планують за рахунок мінерального живлення, передбаченого в бізнес-плані, через прораховані системи висіву, правильну роботу, оптимізацію витрат і виробничих процесів, а також застосування новітньої техніки та інноваційних підходів у рослинництві.

Серед цьогорічних інновацій — внесення рідких комплексних добрив при посіві і робота техніки з використанням автопілотів. Були встановлені GPS-трекери, які здійснюють контроль дотримання швидкісного режиму під час технологічного процесу руху сільськогосподарської техніки, відбулося переобладнання сівалок на систему точного посіву Precision Planting. Це дає змогу зменшити вплив людського фактору на якість посівів і майбутнього врожаю та мінімізувати втрати, пояснюють в МХП.

«Посівна компанія 2018 року — особлива. Пізня весна та підвищені температурні режими вимагали швидкого посіву. Рослинницькі підприємства Групи МХП висіяли усі культури досить оперативно завдяки ефективній системі управління та злагодженій командній роботі. Особливість цьогорічної посівної ще й у тому, що більшість робіт виконувалися із застосуванням інноваційної техніки: сівалок Precision Planting, тракторів з автогайдами, оприскувачів, які працюють з Precision», — розповідає перший заступник голови правління МХП Юрій Мельник.

За його словами, з огляду на гарні сходи соняшнику та кукурудзи в компанії очікують значно вищі врожаї порівняно з минулим роком.


Для довідки: МХП — вертикально інтегрована компанія. Серед напрямків діяльності — рослинництво, птахівництво і м'ясопереробка. Земельний банк МХП становить близько 370 тис. га. З 2008 року акції компанії котируються на Лондонській фондовій біржі під тікером MHPC.