Великий свинокомплекс в блокаді: гинуть тварини

08 вересня 2016, 13:40 3239

Починаючи з 3 вересня ТОВ «Сільські традиції» у блокаді: мітингувальники перекрили всі під'їзні шляхи до підприємства, безпідставно та незаконно вимагаючи припинити його роботу.

У результаті гинуть свині, їх немає чим годувати, адже кормовози також не пропускають. Станом на 7 вересня уже зафіксовані випадки канібалізму та перші випадки загибелі тварин від виснаження (100 голів), повідомляє Асоціація свинарів України.

Як відмічають в АСУ, штучно створені та задекларовані громадою екологічні проблеми, у яких звинувачують «Сільські традиції», є прикриттям для рейдерського захоплення свинокомплексу, яке носить явно політичне забарвлення. Невідомі хочуть знецінити активи господарства. 

Джерело фото: Сільські традиції // Facebook
Джерело фото: Сільські традиції // Facebook

«Керівництво створило свинокомплекс європейського зразка, яке дотримується екологічних норм, встановлених державними інституціями. Ми почали модернізацію очисних систем гноєстоків. Нам потрібно усього півтора місяця, щоб завершити проект. Проте потрапити у господарство — неможливо через блокаду. Намагалися поспілкуватися з мітингувальниками, показати прогрес у роботі, але з нами ніхто розмовляти не захотів. Висувається єдина вимога — негайно закрити підприємство», — зазначив заступник директора свинокомплексу Роман Калатур.

За його словами, нині найбільша проблема — масова загибель свиней. Якщо поголів’я не нагодувати, за добу загине 1000 свиней, ще через два-три дні — 6-7 тис. голів. Це призведе до екологічної катастрофи у регіоні (поширення трупної отрути, інфекційних захворювань), оскільки потужностей для утилізації таких об’ємів падежу немає. Та і вивезти трупи тварин неможливо, оскільки всі шляхи перекриті.

«Сільські традиції» реалізують проект відповідно до екологічних норм. Технологія закладена правильно. З точки зору очисних споруд я можу сказати, що зроблено тільки перша черга. Це приблизно 30%», — коментує науковий керівник науково-екологічної групи «Потенціал-Еко» Володимир Рогов.


Для довідки: Компанія «Сільські традиції» в Україні представлена трьома підрозділами: «Громада-Агро», що займається рослинництвом і виробництвом кормів; «Сільські традиції» (розведення свиней датської селекції); «Ясні Зорі-Полтавщина» (завод по забою і переробки м'яса свиней).