Кравець: На ціну газу для аграріїв впливає погода

26 червня 2019, 11:13 2014

Втрати від перерахунку для аграріїв можуть становити до 20% від запланованої на місяць ціни на природний газ.

На це в ході V Конференції фахівців із закупівель, організованої компанією «ПроАгро», зазначив керівник енергетичного напрямку LNZ Group Роман Кравець.

За його словами, потреба аграріїв у природному газі припадає на осінній сезон, а в зимовий сезон ціна більше літнього на 10%.

Роман Кравець зазначив, що час закупівлі природного газу дуже важливий.

Він привів у приклад LNZ Group, де природний газ, крім іншого, використовують і для елеваторів. «На місяць спланувати споживання газу вкрай складно, оскільки воно залежить від погоди», — констатував експерт.

«N. B.!» В LNZ Group стартує торгівля природним газом. Ключові переваги для аграріїв

«З 1 березня в Україні діє податкове балансування, тому план повинен відповідати фактажу. І якщо раніше ми закривали місячний план, то сьогодні це добові показники. У разі, якщо коригування прораховані невірно, то залишок потрібно викуповувати або продавати «Укртрансгазу» зовсім за іншими цінами», — зазначив Кравець.

Він запропонував 3 стратегії щодо закупівлі природного газу для агрокомпаній.

«Найпростіша, що не вимагає особливих рішень, — закуповувати в кінці місяця газ на наступний. Вона не зовсім оптимальна, оскільки аграрії закуповують газ в основному в осінній період, коли ціна вище. Якщо закуповувати протягом року, то отримаєте ціну нижче по ринку», — розповів фахівець.

Другий варіант — купити газ за найоптимальнішою ціною на весь сезон.

«Проблема тут знайти на ринку цю саму оптимальну ціну. Ніхто не знає, чи буде зростати ціна з наступного місяця», — зазначив Кравець.

При цьому він додав, що закуплений газ можна залишити у трейдера, який буде постачати на підприємство в сезон, або записати газ собі на баланс. Для цього треба підписати договір з «Укртрансгазом» на зберігання.

Третій варіант — фіксація ціни на газ. «Форвардні контракти, за якими можна зафіксувати ціни на будь-який період при передоплаті. В Україні максимальний форвард був на півроку», — розповідає Роман Кравець. При цьому, щоб укладати такий договір, потрібно бути готовим до більш високої ціни.


Для довідки: LNZ Group виходить на ринок торгівлі енергоносіями. ПрАТ «Лебединський насіннєвий завод» вже отримало ліцензію НКРЕКП на постачання природного газу. Компанія планує отримати ліцензію з постачання і електроенергії.


Алла Стрижеус, AgroPortal.ua