ДПЗКУ змінила систему акредитації постачальників

02 березня 2020, 15:58 2693

АТ «Державна Продовольчо-Зернова Корпорація України» (ДПЗКУ) запровадила нову систему акредитації постачальників.

Як говориться у повідомленні компанії, основна мета нововведень — припинення співробітництва з контрагентами по тіньових схемах, з так званими «податковими ямами» і фіктивними компаніями.

«Вже у цьому році економічний ефект від нового підходу до відбору клієнтів може скласти 100-120 млн грн ПДВ, які раніше втрачалися корпорацією і державним бюджетом», — йдеться у повідомленні.

Як пояснюють у ДПЗКУ, розгляд, перевірка та аналіз документів постачальника відтепер проводиться кількома профільними службами корпорації: відділом форвардних закупівель, фінансово-економічним та юридичним департаментом, департаментом безпеки та департаментом логістики.

«Згідно нової процедури, оцінюється не лише безпосередньо потенціальний постачальник, але і пов«язані з ним особи. Проводяться перевірки фінансової звітності, аналіз судових справ, наявність негативної ділової репутації. І тільки після повної перевірки потенційного контрагента Форвардний комітет ДПЗКУ приймає рішення про можливість укладення договору постачання зерна майбутнього врожаю з конкретним виробником», — додали в компанії.

В найближчий час планується «перезавантаження» й інших процедур в Корпорації, що також дозволить скоротити кількість ризикових контрактів та посилити боротьбу з корупційними проявами при укладенні договорів з контрагентами.


Для довідки: ДПЗКУ створена урядом України в серпні 2010 р. До її складу входить розгалужена мережа філій — лінійні та портові елеватори, млини, комбікормові й круп'яний заводи. Сумарно 53 підрозділи-філії ДПЗКУ можуть зберігати 3,75 млн т зернових, у тому числі сумарні потужності з перевалки на експорт Одеського та Миколаївського портів складають близько 2,5 млн т зернових вантажів на рік. Корпорація має у своєму складі два власних річкових термінали (Голопристанський та Великолепетиський елеватори) з можливістю перевантаження збіжжя на водний транспорт. На всіх переробних підприємства ДПКЗКУ запроваджена система управління безпекою виробництва харчових продуктів ISO 22000:2005 НАССР.