Справу Креатива про розкрадання $20 млн з Ощадбанку направили до суду

03 вересня 2021, 18:00 2975

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура 2 вересня 2021 р. скерували до суду обвинувальний акт стосовно 12 осіб у справі заволодіння $20 млн АТ «Ощадбанк» (100% акцій належать державі).

Про це йдеться у повідомленні НАБУ.

Серед обвинувачених:

- власники та службові особи підприємств групи «Креатив»;

- службовці АТ «Ощадбанк»;

- незалежний оцінювач.

За даними слідства, у період 2013-2015 років службові особи приватних підприємств, що входили до групи «Креатив», у змові зі службовими особами АТ «Ощадбанк», підробивши документи, незаконно отримали в держбанку кредит на суму $20 млн (160 млн грн в еквіваленті на момент вчинення злочину) нібито на купівлю насіння соняшнику.

«Після отримання коштів тодішні власники групи «Креатив» вивели їх за кордон на рахунки підконтрольних їм компаній, зареєстрованих у Белізі та Швейцарії. А згодом цими ж грошима сплатили купівлю корпоративних прав юридичних осіб, що володіли цінною нерухомістю», — додали у відомстві.

Уточнюється, що 27 вересня 2019 року НАБУ та САП повідомили про підозру екснардепу, який водночас був бенефіціарним власником компаній групи «Креатив» та організатором корупційної схеми із заволодіння коштами «Ощадбанку». Наразі провадження стосовно нардепа закрите у зв'язку з його смертю.

Відповідно до частини першої статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.