Bunge вдалось успішно відбитись від рейдерської атаки

14 листопада 2017, 10:39 3251

Компанія Bunge, один з провідних світових трейдерів сільгосппродукції, стикнулась з проблемою рейдерських атак в Україні.

Про це розповіла головний радник з юридичних питань і зв«язків з державними органами компанії Bunge Ольга Копєйка на круглому столі «Агробізнес в Україні: Велика гра», передає «Пропозиция».

«Наш елеватор у Вінницькій області став об'єктом рейдерського захоплення, яке вдалося відбити завдяки антирейдерській комісії при Міністерстві юстиції. Ми досить ефективно повернули зерно законному власнику», — сказала Копєйка.

За її словами, ще один негативний приклад — взаємодія з державною фіскальною службою.

 «Цього року в Bunge проводили податкову перевірку, за наслідками якої було велике нарахування. Ситуація ще не вирішена, проте в процесі адміністративного оскарження до податкових органів вищого рівня нам вдалося скасувати велику суму нарахувань. Тож навіть цей негативний приклад є зразком ефективної взаємодії бізнесу і влади. Влада ґрунтовно вивчила питання і виправила помилки», — продовжила Копєйка.

Вона додала, що з точки зору інвестицій український ринок може бути цікавим завдяки відносно  дешевій логістиці, трьом глибоководним портам (Південний, Чорноморськ та Одеса) та дешевій перевалці зернових вантажів. Близькість до основних країн збуту — це ще одна перевага нашої країни. Третій фактор привабливості для потенційних інвесторів — висока урожайність основних культур у порівнянні з Латинською Америкою чи Росією. Ще один фактор — досить дешева робоча сила.

Перепонами для інвестицій Копєйка назвала дорогий фінансовий ресурс та високий рівень корупції.

Попри проблеми, за час роботи в Україні компанія Bunge побудувала власний зерновий термінал, що розшило експортні потужності України на 3 млн т вантажів на рік. У 2016 році був введений в експлуатацію виробничо-перевантажувальний комплекс та олійно-екстракційний завод.

«Найяскравіший приклад позитивної взаємодії з державою є реалізація двох інвестиційних проектів в Миколаївському морському порту, розмір вкладень склав $280 млн», — додала юрист.


Для довідки: «Бунге Україна» — український підрозділ Bunge — міжнародної інтегрованої компанії, що працює на ринку сільгосппродукції і продуктів харчування. Bunge була заснована в 1818 р в Амстердамі. Сьогодні головний офіс компанії знаходиться в Уайт Плейнс (штат Нью-Йорк, США). Компанія веде бізнес в більш ніж 30 країнах світу.

В Україні Bunge розпочала свою діяльність у 2002 р Працює в галузі агробізнесу і виробництва рафінованої олії. До складу «Бунге Україна» входять: дочірнє прідпріятіе з іноземними інвестиціями «Сантрейд» (один з найбільших зернотрейдерів України); чотири зернових елеватора в Одеській, Дніпропетровській, Кіровоградській і Вінницькій областях; «Дніпропетровський олійноекстракційний завод», на якому здійснюється екстракція, рафінація і бутилювання олії.

У липні 2016 року компанія «Бунге Україна» заявила про спробу рейдерського захоплення елеваторів у Вінницькій області потужністю 80 тис.