Астарта випускатиме тростинний цукор

14 травня 2021, 14:58 3333

Агропромхолдинг «Астарта» розпочав виробництво цукру з тростинного цукру-сирцю. 

Як говориться у повідомленні компанії, законтрактовано 60 тис. т сировини на наступні три місяці 2021 р. Перероблятиме цукор-сирець «Яреськівський цукровий завод». 

«Цього року на ринку цукру спостерігається нестабільна ситуація, яка викликана ростом світових цін на всі сировинні товари, і зокрема на цукор, а також невпевненістю учасників ринку у достатній кількості цукру для забезпечення потреб до надходження цукру з нового урожаю.

Як соціально відповідальна компанія ми вирішили створити резервний об»єм цукру, щоб максимально захистити інтереси нашого споживача, забезпечити продовольчу безпеку та стабілізувати ціни на продукцію в Україні на фоні їх прогнозованого зростання на світовому ринку у середньостроковій перспективі», — сказав засновник та генеральний директор агропромислового холдингу «Астарта-Київ» Віктор Іванчик.

За його словами, такий крок також допоможе компанії попередити виникнення форсмажорних обставин, як це було у вересні минулого року, коли з«явився тимчасовий дефіцит, зумовлений тим, що торгові запаси цукру закінчилися, а новий сезон, через несприятливі погодні умови, почався на місяць пізніше ніж завжди.

«Ми вважаємо, що у наступному маркетинговому році, який починається 1 вересня, подальше ввезення цукру-сирцю недоцільне. Адже в цілому, українські товаровиробники і наявні виробничі потужності здатні повністю забезпечити внутрішній ринок власним якісним цукром, виробленим з цукрового буряку, який вирощений на українських полях», — додав Іванчик.

В «Астарті» підкреслили,  що дані та підрахунки незалежних аналітиків ринку, дають підстави сподіватися, що загалом наявних в Україні обсягів власного цукру вистачить, щоб повністю наситити ним внутрішній ринок і задовольнити попит споживачів до початку наступного сезону переробки цукрового буряку.

«Поточні дані щодо врожаю у сезоні 2021 оптимістичні. Тому тільки для створення резерву продукції, свого роду підстраховки, на випадок аномальної посухи чи інших несприятливих погодних умов, достатньо буде імпортувати і переробити не більше 100-120 тис. тонн цукру-сирцю», — вважають у компанії.

У ситуації, що склалася, ввезення та переробка тростинного цукру-сирцю в обмежених обсягах є більш прийнятним запобіжним заходом, ніж імпорт білого цукру за нульовою ставкою, для якого взагалі немає об»єктивних передумов, запевняють в «Астарті».

«Адже, переробка сирцю, принаймні, дозволить додатково завантажити цукрові заводи. Натомість, стрімке зростання імпорту призведе до зупинки виробничих потужностей та подальшого скорочення робочих місць у галузях буряківництва та цукроваріння, зменшення надходжень до державного бюджету», — додали в компанії.


Для довідки: «Астарта» — вертикально інтегрований агропромисловий холдинг, який здійснює діяльність у Полтавській, Вінницькій, Хмельницькій, Тернопільській, Житомирській, Чернігівській, Черкаській і Харківській областях. До складу холдингу входять вісім цукрових заводів, агрогосподарства із земельним банком близько 250 тис. га і молочні ферми. У 2014 році холдинг ввів у експлуатацію завод з переробки сої в Полтавській області (ТОВ «Глобинський переробний завод»).