Агропродсервіс вдвоє скоротить поголів'я свиней через АЧС

18 січня 2017, 08:00 2439

Компанія «Агропродсервіс» скорочує поголів’я свиней на 50% — до 8 тис. голів. Такий крок продиктований ризиками поширення АЧС.

Про це розповів засновник і гендиректор компанії «Агропродсервіс» Іван Чайківський, повідомляє AgroTimes.

«Наше підприємство з метою убезпечити себе ухвалило стратегічне рішення — скоротити поголів`я на 50%. Сьогодні в нас майже 15 тис. голів свиней одночасного утримання, але ми провадимо поступове скорочення, тож десь до липня вийдемо на 8 тис. голів. На цьому плануємо зупинитися», — сказав він.

Іван Чайківський додав, що до компанії вже неодноразово зверталися фермери з пропозицією перекупити їхній бізнес, «бо люди елементарно бояться втратити те, що є».

«Крім того, «Агропродсервіс», щоб запобігти ризикам, викупив у своїх працівників, які обслуговують наш комплекс, свиней, яких вони утримували у власних присадибних господарствах», — зазначив керівник компанії.

Їх фінансово промотивували, щоб вони цих тварин деякий час не вирощували взагалі, уточнив він.

Іван Чайківський констатував, що на загальнодержавному рівні не ведеться практично ніякої роботи щодо інформування населення про ризики АЧС.

«Ця епідемія передається, зокрема, через зерно, тому ми можемо перетворитися на країну, ізольовану від зовнішнього світу, — вважає він. —  Адже ми нарощуватимемо обсяги виробництва зерна, але залишимося з ним у себе у країні, бо ніхто не захоче пускати до себе нашу пшеницю — з країни, епізоотично неблагополучної щодо АЧС. Тому тут має бути зважена державна політика, а не стихійний підхід до бізнесу, як це зазвичай у нас буває». 


Для довідки: потужності корпорації «Агропродсервіс» розташовані в трьох областях — Тернопільській, Львівській та Івано-Франківській. Основні напрямки діяльності — рослинництво, насінництво, виробництво комбікормів, свинарство, птахівництво і молочне скотарство. Земельний банк — 40 тис. га.