ДПЗКУ закупить озимих на 1 млрд грн

02 листопада 2016, 16:00 1854

«Державна продовольчо-зернова корпорація України» розпочинає закупівлі озимих зернових майбутнього врожаю. Це перший етап масштабної форвардної програми, в рамках якої планується проавансувати українських сільгоспвиробників на суму понад 1 млрд грн.

Про це повідомила начальник відділу форвардних закупівель Наталія Головань, інформує прес-служба ДПЗКУ. 

«Вперше за історію корпорації прийнято рішення розпочати форвардну програму восени, щоб сільгоспвиробник вже на початку нового календарного року отримав авансові кошти, які він зможе використати для вчасного проведення весняно-польових робіт, закупівлі більш дешевих засобів захисту рослин та палива ще до початку сезону», — наголосила вона.

Відмічається, що погодження на запуск та фінансування цієї програми від китайського партнера ДПЗКУ — компанії ССЕС, а також Експортно-імпортного банку Китаю вдалось отримати у рекордно короткий термін завдяки успішним переговорам з керівництвом ССЕС у другій половині жовтня.

«Наша мета — вчасно підтримати сільгоспвиробника та у підсумку гарантовано отримати зерно, яке у подальшому ми зможемо експортувати. Система контролю, яка на сьогодні розроблена і впроваджена у корпорації, зводить до мінімуму ризик невиконання сільгоспвиробниками зобов’язань за форвардними договорами, завдяки чому два роки поспіль ми не маємо жодної заборгованості за результатами програм закупівель зерна майбутнього врожаю», — додала Наталія Головань.


Для довідки: ДПЗКУ створена урядом України в серпні 2010 р. До її складу входить розгалужена мережа філій — лінійні та портові елеватори, млини, комбікормові й круп'яний заводи. Сумарно 53 підрозділи-філії ДПЗКУ можуть зберігати 3,75 млн т зернових, у тому числі загальні потужності з перевалки на експорт Одеського та Миколаївського портів складають близько 2,5 млн т зернових вантажів на рік.