Зелений Тиждень: німці розкритикували хвилю злиттів в агросекторі

23 січня 2017, 12:17 2611

Німецькі асоціації критикують надмірну концентрацію світового агробізнесу, включаючи харчову промисловість і сільське господарство.

Це питання після публікації звітів досліджень кількох організацій активно обговорюється на «Зеленому Тижні», який зараз проходить у Німеччині, передає Topagrar.

Зокрема, 5 з 12 найбільш капіталомістких придбань в 2015-16 рр. відбулися саме в сільгоспсекторі і часто перевершували інші подібні угоди в інших галузях промисловості.

Сьогодні 4 великі корпорації контролюють близько 70% світової торгівлі сільськогосподарською продукцією, три компанії — 50% світового ринку сільськогосподарської техніки. Тільки в Німеччині 4 мережі супермаркетів контролюють 85% роздрібної торгівлі продуктами харчування.

І це ще не все — найближчим часом плануються інші мегазлиття, в результаті яких лише три компанії будуть контролювати більш ніж 60% світового ринку комерційного насіння і пестицидів.

Згідно з результатами дослідження Altas, поточний стан справ загрожує цілям сталого розвитку, прийнятим ООН у 2015 році. Altas та інші організації закликають політиків забезпечити більший контроль ринку сільського господарства і продовольства.

«N. B.!» Нова хвиля злиттів: харчові компанії захоплюють світ

Як вважають у Фонді ім. Генріха Бьолля, який позиціонує себе як частину європейського зеленого руху, подібні концентрації свідчать про олігархічний устрій світового агробізнесу. Фермери і споживачі потрапляють у масову залежність від рішень окремих груп. Наслідком цього стають концентрація землі, вирощування монокультур.

«Зростаюча влада декількох великих компаній ставить під загрозу фермерів, діяльність яких має соціальну та екологічну спрямованість», — говорить голова німецької природозахисної організації BUND Губерт Вейгер (Hubert Weiger). Він закликає скасувати несприятливі для навколишнього середовища субсидії, а також зупинити демпінг цін на ринку їжі.