Знайдено спосіб вирощування кукурудзи без добрив

15 вересня 2018, 10:31 8393

Дослідники Каліфорнійського університету після багаторічного дослідження змогли знайти спосіб знизити дози внесення добрив при вирощуванні кукурудзи.

Відомо, що азот необхідний для росту сільськогосподарських культур. Проте є рослини, наприклад бобові, які здатні вміщувати бактерії, що виробляють азот з повітря, у форму, яку рослина може використовувати. Проте ряд культур, такі як кукурудза, пшениця та рис, не можуть це зробити, пише «ПроАгро».

Кукурудза, як і більшість інших рослин, висмоктує азот з землі, але не забезпечує домінування бактерій, які фіксують його у форму, яку рослини можуть використовувати. Бобові культури, які фіксують азот, утворюють маленькі вузлики на їхньому корінні для бактерій, але ніхто ще не зміг з'ясувати, як примусити кукурудзу зробити те саме.

Ситуація прояснилася, коли дослідники з Каліфорнії виявили дивний сорт кукурудзи в регіоні Сьєрра-Міше в Мексиці, штат Оахака. Мексика — це місце одомашнення кукурудзи. Ця кукурудза росте дуже повільно, але дуже високо, приблизно на третину вище, ніж звичайні культури кукурудзи. На ній росте дивне надземне коріння, яке ніколи не торкається землі, ніби павукові ноги. Це коріння може виділяти речовину слизу, яка забезпечує своєрідне середовище з низьким вмістом кисню та високим вмістом цукру. Коротше кажучи, кукурудза створює власний дім для азотфіксуючих бактерій.

Це відкриття потенційно величезне: якщо ця кукурудза може бути схрещена зі звичайною, це може назавжди вирішити питання зменшення або взагалі уникнення використання мінеральних добрив.