У Європі створили перелік невідкладних заходів для продовольчої безпеки

17 грудня 2017, 09:11 3116

Команда європейських вчених здійснилапротягом 2-х років всеосяжний аналізстосовно майбутнього харчовихпродуктів, харчування, сільського господарства та охорони здоров'я.

Дослідження є частиною глобального проекту «Партнерство між академіями», що охопило 130 академій наук. Висновки дослідження були опубліковані в доповіді Консультативної ради Європейських академій наук (EASAC).

У доповіді представлені такі рекомендації, що стосуються рослин і тварин у сільському господарстві:

• У тваринництві — визначення способу застосування досліджень геному для виробництва продуктів харчування, а також для здоров'я та стану тварин. Це стосується науки про редагування генома, що швидко розвивається, та зростаюче значення властивостей генетичного матеріалу, який зберігається в банках генів.

• Щодо океанів — вдосконалення бази знань для отримання стійкого врожаю та культивування морських ресурсів нижчого трофічного рівня і вивчення потенціалу забезпечення біомаси для того, щоб зменшити тиск на сільськогосподарські угіддя, прісну воду та мінеральні добрива.

• Стосовно сільськогосподарських культур — прогресуюче розуміння генетики та метаболоміки для покращення якості рослинних продуктів. Це також включає в себе використання нових можливостей, які дозволяють здійснити цілеспрямовану модифікацію сільськогосподарських культур шляхом редагування геному.

• Щодо науки про рослин та тварин — важливо захистити дикі генофонди та продовжувати секвенування генетичних ресурсів, щоб розкрити їх потенціал.