Урожай овочів у Польщі не дотягнув до прогнозів

27 грудня 2018, 13:50 2017

Головне управління статистики Польщі (GUS) опублікувало фінальні дані виробництва овочів в країні, згідно з якими польські фермери зібрали навіть менше овочів, ніж прогнозувалось у вересні.

Про це повідомляють аналітики Української плодоовочевої асоціації (УПОА) з посиланням на FreshMarket.

Зокрема, у 2018 році валовий збір овочів в Польщі склав 4,1 млн т, а не 4,2 млн т, як очікувалось раніше. Таким чином, виробництво овочів в країні в поточному сезоні знизилось на 10%.

Найбільш суттєве скорочення врожаю спостерігається у сегменті цибулі — одразу на 15% по відношенню до результату 2017 року. Згідно з остаточними підрахунками, польські фермери зібрали навіть на 10 тис. т менше цієї продукції, ніж прогнозувалось восени, а саме — 565 тис. т.

Виробництво моркви та буряку знизилось на 12% та 11% відповідно та склало 730 тис. т та 300 тис. т. Урожай буряку в результаті став таким, як і очікувалось, а ось валовий збір моркви на 10 тис. т поступається тим прогнозам, що було озвучено у вересні.

Тим часом, виробництво білоголової капусти знизився одразу на 50 тис. т по відношенню до попередніх прогнозів і сягнуло лише 900 тис. т. Таким чином, урожай цієї культури поступається минулорічним показникам на 10%. Валовий збір цвітної капусти скоротився на 8%, — до 220 тис. т, що, тим не менш, відповідає попереднім очікуванням.

Найменш суттєве зниження виробництва спостерігається в сегменті огірків та томатів відкритого ґрунту — лише на 2% і 1% відповідно. Як зазначено в остаточних звітах управління, урожай огірків зафіксовано на рівні 245 тис. т, а томатів — 253 тис. т.

Решта обсягів приходиться на овочі категорії «Інші», виробництво яких скоротилося на 11% і склало 900 тис.тонн.