Прогноз: світове виробництво молока дещо зросте

29 жовтня 2016, 09:00 2852

Світове виробництво молока в 2016 р. зросте на 1,1%, до 817 млн т, причому, обсяги зростатимуть в Азії і Північній та Центральній Америці, але не зміняться в Європі і Африці та зменшуватимуться в Океанії та Південній Америці.

Про це свідчать прогнози ФАО.

Торгівля молочними продуктами в 2016 р., згідно з очікуваннями, практично не зміниться, залишиться на рівні 72 млн т в молочному еквіваленті. Це різко контрастує із середнім показником щорічного темпу приросту обсягів торгівлі на 6% за період 2009-2014 рр. 

Як звертають увагу аналітики, у 2015 р. падіння поставок до Китаю і ембарго РФ на імпорт молока та молочних продуктів з певних країн здійснили тиск на міжнародну торгівлю молочною продукцією. У 2016 р. очікується, що Китай і, меншою мірою, РФ дещо відновлять свої обсяги закупівлі.

Зростання обсягів імпорту також прогнозується для Бразилії, США та Мексики. Проте, за прогнозами, воно буде значною мірою врівноважуватися скороченням імпорту до Венесуели та Алжиру, а також до ОАЕ, Нігерії, Сінгапуру, Малайзії, В'єтнаму і Таїланду. В цілому, міжнародна торгівля сиром і маслом розшириться, в той час як поставки сухого молока можуть скоротитися.

Якщо говорити проекспортерів, ФАО прогнозує збільшення продажів з ЄС, Нової Зеландії, Білорусі та Уругваю. Проте, це зростання майже повністю компенсується падінням поставок із США, Бразилії і Аргентини, в той час як експорт з Австралії та Швейцарії, швидше за все, залишиться незмінним.

Очікується, що великі інтервенційні закупівлі сухого знежиреного молока в цьому році уповільнять зростання експорту з ЄС. Незважаючи на збільшення виробництва молока, загальні продажі молочних продуктів із США, як прогнозується, впадуть, оскільки на експортні можливості негативно вливають міцний долар США і більш жорстка конкуренція з боку інших експортерів.