Прогноз: Світове виробництво груш оновить рекорд

07 січня 2020, 11:43 2027

Світове виробництво груш в сезоні 2019/2020 зросте на 13% до рекордних 23,1 млн т.

Такий прогноз опублікувало Міністерство сільського господарства США (USDA) у своєму грудневому звіті, повідомляє Українська плодоовочева асоціація.

Як зазначається, європейські виробники неодноразово повідомляли про те, що урожай суттєво постраждав у зв'язку з несприятливими погодними умовами. Однак збільшення виробництва в Китаї цілком компенсує втрати урожаю в країнах ЄС. Більше того, експерти зазначають, що зростання виробництва в Китаї сприятиме збільшенню обсягів світової торгівлі.

Прогнозується, що виробництво в Китаї повністю відновиться після складного минулого сезону. Фахівці стверджують, що виробництво груш складе 17 млн т, що на 20% більше, ніж показники сезону 2018/2019. Таке збільшення відобразиться і на показниках експорту, який цього сезону зросте на 40% і досягне 500 тис. т. Особливо зовнішні поставки груш з Китаю зростуть до Індонезії та В'єтнаму. Незважаючи на відновлення виробництва, імпорт груш Китаєм також зросте у порівнянні з минулим роком. Так, згідно прогнозу USDA, закупки цієї продукції з-за кордону складуть 15 тис. т завдяки успішним європейським маркетинговим кампаніям, які викликали великий інтерес до західних сортів груш.

Виробництво груш в ЄС скоротиться більше ніж на 400 тис. т — до 2,2 млн т. Цьогоріч майже в усіх країнах ЄС фіксувалися несприятливі погодні умови. Очікується, що на фоні такого падіння виробництва експорт знизиться майже на 30% — до 220 тис. т, а імпорт навпаки зросте на 12 тис. т та складе 180 тис. т.

Валовий збір груш в США залишиться без змін, на рівні 726 тис. т. Цьогорічні втрати частини врожаю у Вашингтоні внаслідок хвороб, граду та проливних дощів компенсуються за рахунок високої урожайності в Каліфорнії, де спостерігалися виключно сприятливі погодні умови протягом усього періоду розвитку фрукту. Також експерти зазначають, що експорт груш із США збільшиться та складе 150 тис. т. В першу чергу зростання обсягів зовнішньої торгівлі відбудеться за рахунок росту поставок до Мексики, Індії та Канади. В той же час прогнозується, що Китай та Південна Корея збільшать експорт груш до США, а загальний імпорт цих фруктів Сполученими Штатами збільшиться на 7,5 тис. т і складе 80 тис. т.

Виробництво груш в Аргентині також залишиться незмінним та складе 590 тис. т. Очікується, що експорт залишиться на рівні 300 тис. т, що зумовлено стабільним попитом з боку країн Північної півкулі.

Валовий збір груш в Чилі скоротиться на 25 тис. т і складе 227 тис. т. Варто зазначити, що поточний сезон є третім поспіль, в якому фіксується негативна динаміка виробництва через сильну засуху та зниження площ під грушевими садами.

Виробництво груш у Південній Африці збільшиться до 415 тис. т у зв'язку зі сприятливими погодними умовами та виходом на повноцінне плодоношення нових садів. Очікується, що більше 60% груш будуть поставлені на зовнішні ринки, а експорт зросте на 5 тис. т і складе 245 тис. т.

Прогнозується, що валовий збір груш в Росії збільшиться до 245 тис. т завдяки покращенню виробництва в некомерційних та домашніх господарствах. Очікується, що імпорт зменшиться до 253 тис. т, оскільки споживачі продовжують віддавати перевагу більш дешевим фруктам. Однак Росія все ще залишається одним із найбільших імпортерів груш у світі.