Прогноз: Китай нарощуватиме імпорт соняшникового шроту

05 липня 2018, 18:00 4514

Китай у 2017-18 роках значно наростив обсяги імпорту соняшникового шроту після того, як Міністерство сільського господарства країни підписало санітарний і фітосанітарний протоколи та вимоги щодо якісних характеристик імпортованого соняшникового шроту з Росії та України.

Прогнозується, що у 2017-18 роках Китай імпортує близько 150 тис. тонн шроту. За даними аналітиків Піднебесної, ця тенденція збережеться в найближчі роки через стрімко зростаючий попит на білкові корми, повідомляє асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ).

Як зазначається, ключовими світовими виробниками соняшникового шроту вже впродовж кількох років залишаються Україна, ЄС та Росія. При цьому, Україна залишає за собою пальму першості серед основних експортерів соняшникового шроту та покриває 38% світового попиту на цей продукт. Наразі основними споживачами соняшникового шроту на світовому ринку є країни ЄС та Туреччина. Проте, зважаючи на зростаючий попит на цей продукт зі сторони Китаю, ситуація в найближчі роки може суттєво змінитися.

Аналітик ринків зернових та олійних культур УКАБ Ольга Харабара зазначає, що в поточному сезоні вартість соняшникового шроту значно зросла. Одним із ключових поштовхів до росту став саме зростаючий попит зі сторони країн-імпортерів. Станом на 20 червня 2018 року ціни попиту/пропозиції на соняшниковий шрот на умовах FOB порти Чорного моря склали 260-270 $/т в залежності від його якісних характеристик. Тоді як станом на аналогічний період роком раніше соняшниковий шрот торгувався в діапазоні 165-175 $/т.

Нагадаємо, що за даними ДФС України, Китай увійшов до топ-10 країн імпортерів соняшникового шроту з України — у вересні-травні 2017/2018 року в напрямку даної країни було відвантажено 130 тис. т шроту.