Прогноз: ЄС виграє від кризи АЧС у Китаї

25 листопада 2019, 10:53 1895

У звіті Міністерства сільського господарства США (USDA) зазначається, що вперше за останні роки виробництво м'яса у світі впало на 4%. Проте і 2020 рік не стане легшим для світової індустрії м'яса, і навряд чи галузь зможе підняти виробництво до колишніх рівнів.

Про це зазначає президент асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», гендиректор ІМК Алекс Ліссітса на своїй сторінці у Facebook.

На його переконання, така «тенденція склалася під впливом африканської чуми свиней. Зокрема, це надто відчуває азійський континент. І насамперед найбільший виробник і споживач свинини у світі — Китай».

«У країні після багатьох десятиліть росту в 2020 р. очікується просідання ринку майже на 16%. А це спричинить суттєві зміни як споживання, так і виробництва свинини у світі загалом. Якщо у 2018 р. китайці виробили 54 млн т свинини, то у 2020 р. прогнозується виробництво на рівні 35 млн т. А це суттєво менше, ніж вони готові споживати. Відповідно, якщо знижується виробництво, піднімаються ціни. Так, якщо у березні 2019 р. у Китаї можна було придбати свинину за 2,3 євро за кг живої ваги, то нині маємо 5 євро за кг живої ваги», — зазначає експерт.

При цьому Алекс Ліссітса прогнозує, що насамперед Європейський союз виграє від кризи АЧС у Китаї, адже він є одним із найбільших виробників м'яса свинини у світі із загальним виробництвом 24,5 млн т на рік.

«Оскільки Китай наступного року планує імпортувати до 20% від загального споживання то, очевидно, мова йтиме про імпорт 8 млн т м'яса протягом 2020 р.», — додає він.

«Сподіваються на доступ до китайського ринку і бразильці. У країні виробляють 4 млн т свинини, з яких 1 млн т — надлишок. Вони, ймовірно, і підуть на китайський ринок, але все ж таки їм доведеться поборотися за цей ринок з іншими конкурентами. Цими конкурентами є Канада та США. США, починаючи з 2014 р. і донині, збільшили виробництво свинини на 20% — до 13 млн т, з яких 3 млн т у них надлишків, які треба буде викинути на світовий ринок. Оскільки Китай і США на сьогодні не в дуже дружніх відносинах, думаю, їм важко буде закріпитися на китайському ринку. Проте американці доставлять свою свинину в інші країни азійського ринку, які також потрапили під вплив АЧС. Це — Корея, В'єтнам, Таїланд, Лаос та Філіппіни», — резюмує Алекс Ліссітса.