Польська влада викупить у фермерів 500 тис. т яблук, які мали пропасти

25 жовтня 2018, 16:23 1855

Закупівля Польщею промислових яблук, оголошена 8 жовтня викликала величезні дискусії.

Деякі бачать у таких діях влади можливість покращити фінансове становище господарств та, можливо, загальну ситуацію на ринку. Для інших, підтримка виробництва промислових яблук (відходів) є одним із найгірших рішень, повідомляє e-sadownictvo.pl.

Більшість виробників, незважаючи на низькі ціни, хочуть продати товар за будь-яку ціною. Вони пояснюють, що розраховують на часткове відшкодування, і  не можуть дивитися як «фрукти гниють під деревами».

У відповідь на таку ситуацію Міністерство сільського господарства Польщі повідомило, що у викупить 500 тис. т з ринку промислових яблук. Це повинно забезпечити зняття надлишку з ринку. Це спеціальна допомога, спрямована на відновлення фінансової ліквідності фруктових фермерів. Наразі відомо, що покупку буде проводити компанія Eskimos в різних точках країни. Ціна для фермера становить 25 грош/кг.

Однак перша інформація, що з'явилася в засобах масової інформації, викликала значні дискусії. Оскільки, як з'ясовується, яблука не буде передано на виробництво біогазу або на спиртзавод, а перш за все перетворено на концентрат. 

Дуже велика група виробників сумнівається в потрібності «субсидування» промислових яблук, які фактично є відходами від виробництва десертних фруктів. На їхню думку, такий механізм може погіршити ситуацію.

Замість того, щоб підтримувати виробництво яблук високої якості, держава допомагатиме виробляти відходи виробництва. У довгостроковій перспективі виробникам буде вигідніше дозволити яблукам гнити під деревами. Тому що виробники зрозуміють, що виробництво промислових яблук — це шлях без майбутнього, пише видання