Нобелівську премію з економіки дали за теорію контрактів

10 жовтня 2016, 17:55 1963

Нобелівська премія з економіки 2016 дісталася Оліверу Харту з Гарвардського університету і Бенгту Холмстрому з Массачусетського технологічного інституту за «внесок у розвиток теорії контрактів».

Про це йдеться в заяві Нобелівського комітету.

Зокрема, Харт і Хольмстрем розробили нові теоретичні інструменти для розуміння контрактів, які зустрічаються в реальному житті.

Їхній аналіз оптимальних контрактних домовленостей заклав інтелектуальні основи для розробки політик та інститутів у багатьох сферах, в тому числі в законодавстві про банкрутство і політичних конституціях.


Для довідки: теорія контрактів — напрямок, який став активно розвиватися в 1970-і роки. Вона вивчає визначення параметрів контракту економічними агентами в тому числі в умовах несиметричності інформації, яку ці агенти мають у своєму розпорядженні. Ця теорія відповідає на питання про те, чому ми укладаємо різні контракти для виконання різних типів робіт і чому ці угоди влаштовані саме так, а не інакше.

Нагадаємо, в минулому році лауреатом Нобелівської премії з економіки став професор Прінстонського університету Ангус Дітон. Він удостоєний нагороди «за аналіз споживання, бідності і добробуту».