Був знайдений рис віком у 2 тис. років

06 серпня 2016, 10:20 2611

Вчені провели нове дослідження, засноване на розшифрованому ДНК рису, якому від 900 до 2800 років і який знайшли в семи різних археологічних місцях у Китаї і Кореї.

Виявилося, що два основних типи рису — japonica (Японський рис) і indica (Індійський рис) — вирощували в ті часи на західному узбережжі Корьо, повідомляє Eatglobe.

Раніше вважалося, що в стародавньому Східному Китаї, Кореї та Японії вирощували тільки сорт японського рису. Проте, автори дослідження визнають, що 2000-річний індійський сорт був знайдений в Кореї. Цілком можливо, він був завезений з Китаю.

Той факт, що регіон, де був знайдений індійський рис, входив до складу Китаю в той час, підтверджує цю гіпотезу.

Сорти рису: індійський рис, древній і японський рис (зліва направо). Джерело фото: Eatglobe
Сорти рису: індійський рис, древній і японський рис (зліва направо). Джерело фото: Eatglobe

Навіть якщо індійський рис, знайдений в Кореї, дійсно був завезений з Китаю, результати дослідження не змінюють основних фактів, відомих про походження рису.


Для довідки: Рис був вперше одомашнений в період від 8 до 13,5 тис. р. тому в регіоні річки Перлинної або річки Янцзи в Китаї і це стосується як японського рису, так і індійського. Звідти рис поширився на Центральний Китай, а потім він з’явився у Східному Китаї, Кореї і Японії, а також в Індії і Південній Азії.