Європа виготовить менше апельсинового соку через неврожай

19 січня 2020, 12:05 2579

Виробництво апельсинового соку в ЄС у сезоні 2019/20 знизиться на 16% та складе 81 тис. т.

Такий прогноз опублікувало Міністерство сільського господарства США (USDA), повідомляє Українська плодоовочева асоціація.

Основною причиною зниження виробництва соку є скорочення валового збору апельсинів в Іспанії, яка є провідним виробником цих фруктів.

Очікується, що обсяги апельсинів для переробки в Італії також суттєво знизяться у порівнянні з минулорічними показниками через дефіцит запасів цих фруктів.

«Хоча апельсиновий сік є найпопулярнішим соком у ЄС, його конкуренція з іншими безалкогольними напоями та фруктовими соками загострюється. В останні роки така конкуренція суттєво вплинула на зменшення споживання апельсинового соку в ЄС. Прогнозується, що в сезоні 2019/20 років споживання апельсинового соку продовжить негативну тенденцію. Наразі чотирнадцять країн ЄС, включаючи Іспанію, розробляють рекламну кампанію під назвою Fruit Juice Matters, яка спрямована на підвищення споживання фруктових соків у регіоні», — коментує ситуацію з посиланням на USDA директор з розвитку УПОА Катерина Звєрєва.

Що стосується міжнародної торгівлі, то ЄС залишається нетто-імпортером апельсинового соку. Так, в сезоні 2018/19 ЄС імпортував 657,6 тис. т цієї продукції загальною вартістю $1,37 млрд. Основним постачальником апельсинового соку на ринки ЄС є Бразилія, яка поставляє майже 88% від загального обсягу імпортованої продукції. В той же час, минулого сезону ЄС експортувала 60 тис. т апельсинового соку загальною вартістю $149 млн. Головними імпортерами соку з ЄС є Швейцарія, Норвегія, Саудівська Аравія, Японія, Північна Корея та Китай.

Однак експерти прогнозують, що показники експорту апельсинового соку з ЄС зменшаться, а показники імпорту, навпаки, зростуть на фоні суттєвого зменшення виробництва.