ЄЦБ не впоратися з наслідками «торгових війн» Трампа

22 червня 2018, 10:39 3652

Європейський центральний банк не зможе запобігти негативним наслідкам для економіки і ринків в разі розгоряння серйозної торгової війни або істотного відходу держав єврозони від програм бюджетної економії.

Про це заявив член ради керуючих ЄЦБ і голова Банку Франції Франсуа Віллеруа де Гало, передає «Інтерфакс-Україна».

Глобальна торгова війна, за його словами, може мати значний вплив на рівень довіри до економіки і стати тригером для паніки на ринках, а також обмежити інвестиції.

«Невизначеність сьогодні є ворогом номер один для економічного зростання і фінансової стабільності», — заявив Віллеруа де Гало, відмітивши, зокрема, побоювання торгової війни між США і КНР, а також плани італійського уряду щодо збільшення держвидатків.

За словами глави Банку Франції, наразі як глобальна, так і європейська економіка перебувають під загрозою двох шоків — з боку торгівлі та бюджетної політики.

ЄЦБ зробить все, що в його силах, для утримання інфляції на рівні «трохи нижче 2%», проте його дії «не зможуть повною мірою компенсувати невизначеність, створювану політиками, а також наслідки цих дій», — заявив Віллеруа де Гало.

Європейський ЦБ на червневому засіданні не став змінювати базову процентну ставку за кредитами, залишивши її на нульовому рівні. Ставка за депозитами ЄЦБ залишена на рівні мінус 0,4%, ставка за маржинальними кредитами — 0,25%.

ЄЦБ також оголосив, що має намір зберігати ключові ставки незмінними, принаймі, до кінця літа 2019 року.