Експерт: Наразі є всі передумови для росту світових цін на пшеницю

24 травня 2018, 14:20 4605

Світове виробництво пшениці у 2018/2019 МР скоротиться до 747,7 млн т, що на 10,6 млн т менше, ніж роком раніше. При цьому споживання продовжить зростати і за прогнозами аналітиків Міністерства сільського господарства США (USDA) досягне 753,8 млн т, що на 10 млн т більше минулорічного показника.

Про це говориться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».

За даними травневого звіту від USDA, прогнози щодо світового виробництва пшениці переглянуто у бік зменшення через суттєве скорочення обсягів виробництва в Росії. Відомство прогнозує виробничі показники для даної країни на рівні 72 млн тонн, що значно поступається показнику роком раніше в 85 млн т.

«Така оцінка базується на поточному стані озимих і ярих зернових — на півдні, в Ростовській області (посуха більш ніж на половині території), Краснодарський край теж страждає від недостачі вологи. Переглянуті в бік зменшення виробничі показники і для Індії (-3,51 млн т), ЄС (-1,18 млн т), Пакистану (-1,2 млн т), Казахстану (-0,8 млн т), Китаю (-0,8 млн т) та України (-0,5 млн т)», — зазначають експерти.

Кінцеві світові запаси пшениці також вперше за багато років знизяться у порівнянні з попереднім роком на 6,1 млн тонн та складуть 264,3 млн тонн. Найбільш суттєво скоротяться запаси зернової в країнах Європейського Союзу, Росії та США.

Аналітик ринків зернових та олійних культур УКАБ Ольга Харабара зазначає, що наразі є всі передумови для росту світових цін на пшеницю в короткостроковій перспективі, зважаючи на скорочення світового виробництва даної зернової культури та несприятливі погодні умови в окремих країнах-виробниках.

«Котирування в Чикаго вже характеризуються стабільним підвищувальним трендом — гравці ринку активно відслідковують ситуацію в США, де моніторинг посівів не підтвердив зменшення посухи в регіонах вирощування озимої пшениці, а сівба ярої пшениці на Північному Заході має всі шанси затриматися через опади, які прогнозуються в найближчі дні. Підігрівають ринок і новини з Росії, де панують посушливі погодні умови, а темпи сівби ярої пшениці значно відстають — наразі засіяно 3,5 млн га, або 27,4% від прогнозу проти 38% у 2017 році», — пояснила експерт.

Щодо України, то вітчизняна пшениця вийшла з перезимівлі найкраще за всю історію спостережень. Було зафіксовано загибель лише 100 га озимої пшениці на території України, при цьому позитивний ефект від перезимівлі був нівельований посушливими погодними умовами в квітні-травні, додають в УКАБ.