COPA-COGECA ініціює заходи з регулювання ринку меду в ЄС

25 листопада 2020, 13:27 2094

Асоціація фермерів ЄС COPA-COGECA повідомила, що в 2020 році збір меду в країнах ЄС знизився на 40% через екстремальні погодні умови.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила громадська діячка, в.о. міністра аграрної політики та продовольства України (2019 р.) Ольга Трофімцева. 

Відповідно до її повідомлення, в ЄС починають бити тривогу не лише бджолярі, але й фермери.

«Бо ми ж з вами знаємо, що бджоли — це запилення, це біорізноманіття і багато інших цінних для нашої екосистеми факторів. У одній лише Угорщині цвітіння акації становило 10% від нормального рівня, а цвітіння інших квітів було на рівні лише 30% від норми... В Португалії та Італії, згідно звіту, зменшення збору меду становить 70-80%. При цьому таке зменшення пропозиції на ринку не призвело до значного зростання ціни. Зрозуміло, через імпорт, в т.ч. з України», — пише Ольга Трофімцева.

На дві основні проблеми вказують експерти: нечітке маркування походження меду, який реалізується до ЄС, і його підробка, яку фактично дуже важко виявити. 

«Відповідно, COPA-COGECA буде ініціювати заходи з більш чіткого регулювання ринку меду в ЄС, включаючи питання маркування імпортованого меду з третіх країн», — йдеться в дописі.