Бразилія: Фермери потерпають від низьких цін на кукурудзу і проблем з логістикою

29 липня 2018, 11:54 2686

Вартість бразильської кукурудзи за останні два місяці значно знизилася — з 200 $/т до 159 $/т на умовах поставки CIF, Сан-Паулу.

Не стримує падіння ціни навіть прогноз зниження виробництва кукурудзи в країні від МСГ США — відомство зменшило виробничі показники в 2017/2018 МР до 83,5 млн т (-1,5 млн т до попереднього прогнозу), говориться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ).

Як зазначається, забезпечити беззбитковість виробництва в поточному сезоні бразильським фермерам допоможе соя, яка на даний момент є більш привабливою у виробництві, враховуючи торгові війни між США і Китаєм. Оцінюючи високе світове виробництво кукурудзи та ріст ставок фрахту, у короткостроковій перспективі не варто очікувати на зростання цін. Крім того, високі тарифи на внутрішні перевезення підвищують вартість імпортних добрив та хімічних речовин через збільшення транспортних витрат.

Аналітик ринків зернових та олійних культур УКАБ Ольга Харабара вважає, що до проблем із вартістю кукурудзи може додатися також логістика.

«Нагадаємо, що раніше комісія бразильського конгресу підтвердила рішення про підвищення рівня мінімальної вартості транспортування продукції в порти країни, котре має бути розглянуто в конгресі Бразилії. Очікується, що у разі ухвалення цього рішення це може додати негативного впливу на функціонування аграрної галузі країни та призведе до зростання цін на сільськогосподарські продукти на внутрішньому ринку», — сказала експерт.

Зокрема, за даними комісії з логістики та інфраструктури Національного союзу сільського господарства Бразилії, підвищення мінімальної вартості перевезень може збільшити витрати на транспортування зернових культур зі штату Мату Гросу в порт Сантос на 51% у випадку, якщо автотранспорт повернеться в зворотному напрямку завантажений, і на 120% — якщо порожній.

«Наразі через проблеми з доставкою зерна в портах Бразилії на завантаження очікують близько 50 кораблів», — уточнила Харабара.