Законсервована земля: чи почує Рада сигнал Порошенка

07 вересня 2016, 15:44 3007

Помічали ви, як напередодні Нового року більшість слідкує за відліком часу. Якщо взяти сьогоднішній день, то до 1 січня 2017 р. залишилося 114 днів. Багатенько. Але це лише на перший погляд. Якщо говорити про вирішення такого доленосного питання, як зняття мораторію з продажу землі сільськогосподарського призначення, то, вважайте, часу вкрай мало.

Вчора Президент України Петро Порошенко, виступаючи з щорічним посланням у Верховній Раді, дав чіткий сигнал: парламентарії мають не ховати голови в пісок, нічого не міняючи, а все ж таки працювати над створенням ринку землі в Україні, але «з усіма можливими запобіжниками від будь-яких негативних наслідків».

Меседж Глави держави сприйняли неоднозначно: одні звинуватили у популізмі, інші, налаштувалися на конкретні кроки. Цікаво відзначити, що останніх виявилося більше.

«Це дуже дискусійне питання, але я вважаю, що мораторій треба знімати. Якщо не помиляюся, то 10 років тому під час першого голосування за зняття мораторію у ВРУ «за» проголосувало близько 212-214 народних депутатів. Думаю, що і сьогодні ситуація не змінилася. Ситуація — на межі. Та потрібно просто аргументувати, що мораторій себе вичерпав, він абсолютно не виконує ті функції, які на нього покладають», — зазначив в ексклюзивному коментарі AgroPortal.ua народний депутат, член Комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин Олексій Мушак.

За його словами, ринок землі уже функціонує, тільки він викривлений і не дає повну ціну землевласникам.

«Ринок землі повинен існувати, як існував більшу частину історії України як приватна власність наших дідів-прадідів», — додає Мушак.

Підтримують парламентаря і експерти ГО Agro.ReformsUA. Зокрема, експерт з аграрного та земельного права організації Дмитро Сімашко називає ймовірне продовження мораторію «дорогою в нікуди».

«Ми знову ж таки намагаємось консервувати проблему, замість того, щоб її вирішити. Вже сьогодні Україна побила всі антирекорди по мораторію і взагалі по реформах в земельних відносинах», — констатує експерт.

При цьому він сумнівається, що в цьому парламенті знайдуться голоси, які проголосують за його скасування.

Про те, що потрібно робити конкретні кроки до відкриття ринку землі говорять і самі виробники. Так, Олександр Безух, власник сімейного господарства (с. Лаврів, Волинська обл., 60 га) каже, що земля у всьому світі продається і в Україні буде — це лише питання часу. «Я за відкриття ринку землі, але потрібно підходити виважено, насамперед, потрібно навести порядок і встановити адекватну і обґрунтовану ціну», — додає фермер.

На тому, що перш за все потрібна економічна обґрунтованість наголошує і Герой України Тетяна Корост. «Сьогодні склався хаос у земельних відносинах, необхідно на законодавчому рівні врегулювати усі спірні питання і тоді відкривати ринок», — констатує Тетяна Корост.

Правильні й розумні речі вже 25 років поспіль лунають з трибуни Верховної Ради: мораторій потрібно скасувати, щоб пайовики змогли повноцінно реалізувати своє право власності. Та хочеться вірити, що питання нарешті вирішиться, а не стане в черговий раз предметом загравання з електоратом.


Наталія Помянська, Олена Дереженко, AgroPortal.ua