Мартинюк: Процес сертифікації насіння набирає обертів у всіх областях

09 березня 2017, 08:00 3219

В Україні 1 березня було повністю розблоковано процедуру видачі сертифікатів на насіння.

Про це в коментарі AgroPortal.ua розповів перший заступник міністра аграрної політики і продовольства України Максим Мартинюк.

За його словами, сталося це фактично синхронно з початком весняних польових робіт (станом на 3 березня було засіяно перші 600 га), тобто пізніше, ніж на те розраховували учасники ринку, проте все ж «у терміни, які дозволяють провести посівну вчасно і в повному обсязі».

«На жаль, багато часу було втрачено на першому етапі реформування Держсільгоспінспекції, тому фактично весь шлях, на який було відведено рік, нам довелося подолати за кілька місяців», — зазначив заступник міністра.

Станом на 7 березня по всій території України працює 59 випробувальних лабораторій із 119, запланованих у рамках ДП «Державний центр сертифікації та експертизи сільськогосподарської продукції». «В першу чергу ми відкривали їх у регіонах, в яких зареєстровано найбільшу кількість суб'єктів господарювання, що провадять діяльність у сфері насінництва, — Дніпропетровській, Запорізькій, Харківській областях. Відбір та аналіз проб здійснюють 95 лаборантів і 71 агроном-інспектор. У перший же день роботи, 1 березня, було видано 192 сертифікати, станом на 6 березня — 247 сертифікатів, на 7 березня — 304 сертифікати», — розповів Максим Мартинюк.

Він уточнив, що всього на видачу сертифікатів надійшло 1796 заявок на 5167 партій загальною масою майже 130 тонн. Із них у процесі обробки (взято і аналізуються проби) знаходиться 94% партій.

«Термін розгляду заявки становить 10 днів — ми не можемо його скоротити, навіть незважаючи на велике бажання зробити процес видачі сертифікатів максимально оперативним, бо він пов'язаний із біологічним циклом пророщування зерна і тривалістю лабораторних аналізів. Після отримання позитивних результатів аналізів заявнику дають сертифікат протягом трьох робочих днів. Тобто весь процес займає менше двох тижнів», — каже Максим Мартинюк.

За його словами, співробітники Мінагропроду тестували систему — починаючи з пошуку телефону на сайті філії ДП у відповідній області і закінчуючи отриманням розгорнутої консультації фахівця за процедурою сертифікації.

«Можна констатувати, що процес сертифікації йде ефективно і набирає обертів у всіх областях. Це дає впевненість, що весняні польові роботи будуть проведені в запланованому обсязі — на їх динаміку будуть впливати тільки погодні умови, а не будь-які адміністративні обмеження», — констатував заступник міністра.


Наталія Рекуненко, AgroPortal.ua