«Три березня»: чому черешня підвела виробників

19 вересня 2021, 10:25 3069

Цьогорічний сезон черешні видався надскладним для її виробників: погодні умови змушували ночувати у саду, а кількість імпортної ягоди перебивала ціну на ринку.

Про це AgroPortal.ua розповіла керівниця проєкту «Уманська фруктова компанія» Оксана Гордій.

«Навесні були сильні заморозки, і ми чотири чи п'ять ночей провели в саду. Попри те, що ранніх сортів ми не маємо, а вирощуємо середні, середньопізні та пізні, заморозки все одно негативно вплинули на наш урожай. Втрати від них на середніх сортах склали близько 10%. Далі три місяці доволі холодної погоди, які ми назвали «три місяці березня», відтермінували цвітіння на 10-14 днів: якщо зазвичай у нас воно починається 20 квітня, то цього року перші дерева зацвіли 2 травня», — говорить вона.

Пізнє цвітіння призвело також до проблем із запиленням і зав’яззю. А як наслідок великої кількості дощів, у процесі дозрівання ягоди вразила сіра гниль. Причому відбулося це на етапі, коли виправити ситуацію було вже неможливо.

«Ми просто рятували те, що можна було: деякі сорти не дотримували до дозрівання — знімали їх раніше, щоб не розповсюджувати хворобу. З двох сортів зняли, що могли, оскільки дуже швидко ягода почала псуватися. На них була хороша зав'язь, щільна, висіли великі грона, але якщо там траплялася одна черешня з сірою гниллю, за пару днів псувалося усе гроно. Через цю хворобу ми втратили десь 30-40 т ягоди. Це значно більше, ніж втрати від заморозків», — говорить Оксана Гордій.

Загалом же врожайність черешні у компанії цього року перевищувала минулорічні показники. Проте це ще й наслідок того, що її сад лише виходить на плодоношення.

«На деяких сортах урожайність була близько 15 т/га, на деяких — по 3 т/га. Але навіть наш перший посаджений сад цього року ще не вийшов на повне плодоношення. Теоретично це має відбутися лише наступного сезону», — пояснює керівниця проєкту.

Попри те, що була погана погода, і української черешні було мало, ціни цьогоріч були нижчими за минулорічні. Якщо минулого сезону компанія починала продажі з ціною у 150 грн/кг, то цього року доводилося радіти ціні в 90 грн/кг.

«З ціною 150 грн/кг ми закінчували цей сезон, бо наш пізній сорт припав на той час, коли української черешні на ринку взагалі не лишилося», — додає Оксана Гордій.

За її словами, погану ціну на черешню учасники ринку пов'язують із великим обсягом імпортної ягоди. Оскільки відразу стало зрозуміло, що сезон буде несприятливим для української черешні, її почали масово завозити з-за кордону: з Греції, Іспанії, Узбекистану. Імпортна ягода перебивала українським виробникам ціну.


Вікторія Євтушенко, AgroPortal.ua