Пасічники ініціюють запровадження програми Шкільний мед

21 жовтня 2019, 13:11 8526

В Україні немає умов і законодавчої бази, щоб пасічники могли виробляти продукцію з доданою вартістю, тому мед експортують як сировину.

Таку думку висловив віце-президент Спілки пасічників України, засновник ТМ «Українські медовари» Володимир Дмитрук під час медового форуму «Україна медова і світ».

«Ми ще 10 років тому зверталися до Інституту екогігієни і токсикології ім. Медведя та Держпродспоживслужби щодо узаконення виробництва харчових лікувальних препаратів з меду та медової косметики. Там такі суми потрібно платити за кожну розробку, що простий пасічник зробити цього не може. На державному рівні немає розроблених ні державних стандартів, ні технічних умов на виробництво таких продуктів», — відмітив Володимир Дмитрук.

Також, за його словами, потрібно розвивати внутрішній ринок і навчити українців їсти мед.

«Це потрібно робити з дитячих років. Тому Спілка пасічників України звернулася до органів державної влади з ініціативою рекомендувати органам місцевого самоврядування запровадити регіональні програми «Шкільний мед», передбачивши закупівлю продукції бджільництва безпосередньо у місцевих виробників», — зазначив Володимир Дмитрук.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua