Думка: У скотарство почнуть інвестувати після відкриття ринку землі

20 листопада 2019, 16:39 2883

Українське скотарство, як молочне, так і м’ясне, може вийти на новий рівень після залучення іноземних інвестицій. Вони прийдуть у галузь з відкриттям прозорого ринку землі.

Про це в ексклюзивному коментарі AgroPortal.ua сказав засновник Школи м'ясного скотарства Іон Морару.

За його словами, нині на світовому ринку сформовані досить привабливі ціни на м'ясо. Тому українським фермерам потрібно працювати над збільшенням обсягів виробництва яловичини — основного продукту м'ясного скотарства, над її рентабельністю та над оптимізацією собівартості.

«Земля і тваринництво тісно пов'язані. З відкриттям ринку землі в українське скотарство почнуть значно більше інвестувати. Це дасть змогу виробляти більше м'яса та молока. Зараз у нас хочуть купувати кораблями, тобто покупців цікавлять стабільні, прогнозовані обсяги. Готові це робити і країни Близького Сходу, і Північної Африки, і країни Кавказу, Персидської затоки, Центральної Азії і навіть країни Східної Азії, але всім необхідний великий прогнозований обсяг», — говорить він.

Іон Морару зазначає, що всі страхи навколо скотарства, які нині існують, створені штучно для нагнітання і так нестабільної політичної ситуації в країні.

«Ті люди, які хочуть вирощувати худобу, продовжують цим займатися, і досить успішно. А ті, хто погрожує вирізати поголів'я на знак протесту щодо відкриття ринку землі, займаються чистим популізмом і маніпуляцією. Це не залежить від реформи. Вирізають поголів'я ті, хто хоче цього», — говорить він.

Галас, який спричинили навколо запуску обігу земель, дійсно призвів до того, що кількість худоби в Україні почала скорочуватися. Однак реформа — не підстава для таких дій, вважає фахівець.

Також додає, що нині в Україні дуже вигідно займатися молочним скотарством.

«В Україні зараз — одна з найвищих цін в Європі на молоко як сировину, що робить молочний бізнес високорентабельним. Рік ми маємо досить низьку ціну на корми, наприклад, на фураж, але українські виробники молока та яловичини замість того щоб працювати над оптимізацією собівартості, більше займаються політикою», — вважає Іон Морару.

Українським тваринникам потрібно поставити перед собою правильну мету, як це зробили, приміром, у Казахстані. Місцеві аграрії поставили ціль: стати потужним експортером яловичини. Вони почали працювати у цьому напрямку і зараз є одним з найкрупніших її постачальників у регіоні, підсумував він.


Ірина Кравченко, AgroPortal.ua