Думка: Ситуація з нафтою спровокує перехід аграріїв на альтернативну енергію та електротехніку

16 березня 2020, 08:00 2921

Аграрії звернуть свою увагу на альтернативні джерела енергії та більше використовуватимуть електротехніку, оскільки раптовий обвал цін на нафту (нижче собівартості) може спровокувати банкрутство ряду фірм та руйнацію відповідної інфраструктури.

Такий прогноз для AgroPortal.ua озвучив директор Міжнародного інноваційного центру, доктор економічних наук, професор, науковий співробітник Київського національного університету імені Тараса Шевченка Василь Залізко.

За його словами, зниження цін на нафту з часом може призвести до дефіциту паливно-мастильних матеріалів. Це стане поштовхом для створення та активного використання агроінноваційних технологій. Вітчизняні аграрії мають гарну перспективу повністю роботизувати та автоматизувати виробничий процес, де не буде найманих працівників.

«На мою думку, на сьогодні для України є унікальний шанс перейти на новий рівень агротехнологічного укладу», — сказав він.

Він зазначив, що у такому випадку сільгоспвиробники проявлятимуть більший інтерес до біотехнологій та використання електричної техніки, зокрема, тракторів та комбайнів, щоб диверсифікувати свій бізнес.

Експерт зазначив, що схожа ситуація з цінами на нафту була перед розпадом Радянського Союзу.

«Тоді теж було зафіксовано раптове зниження цін нижче $30 за барель. Така тенденція тривала кілька років, і усе закінчилося у 1991-му розпадом СРСР. З огляду на неконтрольовану ситуацію з епідемією коронавірусної інфекції COVID-19, зниження цін на нафту продовжуватиметься 12-24 місяців і, ймовірно, закінчиться розпадом Російської Федерації», — прогнозує він.

Професор Залізко також допускає, що окреслена ситуація має штучну природу походження.

«У світовій економіці випадковостей не буває. Є така підозра, що повторюється сценарій 1986-1900 рр., коли Саудівська Аравія провчила ОПЕК за перевищення квот, різко наростивши видобуток, і за кілька років барель коштував критичні $11-12, що слугувало крахом для економіки СРСР», — додав він.

Він говорить, що у сучасних умовах усі процеси можуть відбутися швидше, оскільки каталізатором є світове розповсюдження коронавірусу COVID-19, яке підкосить світову економіку: мінус 1,5-3% світового ВВП.

«У цьому контексті для вітчизняних агропідприємств існує два прогнози розвитку: перший — оптимістичний: коронавірус омине Україну, і ми станемо основним гравцем на ринку зміцнення продовольчої безпеки, що зробить сільське господарство локомотивом  національної економіки України», — каже експерт.

Другий — песимістичний: коронавірус в Україні, тож варто зосередитися на забезпеченні внутрішнього продовольчого ринку, а також виробництві альтернативної енергії, зокрема біопалива», — підсумував він.


Наталія Рекуненко, AgroPortal.ua