Думка: Ціна технічної води стане для фермерів непідйомною

27 лютого 2018, 08:00 4629

Зростання цін на технічну воду призведе до переходу українських виробників рису на інші рентабельні культури і, як наслідок, збільшення імпорту.

Про це у коментарі AgroPortal.ua сказав директор ТОВ «Рис України» (Херсонська область) Ігор Носов.

«Наше господарство — профільне: з 3 тис. га загальних площ вирощуємо 1 тис. га рису. Займаємось цією культурою з 2004-го. За ці роки вартість води збільшилася в 30 разів. А нові зміни говорять, що ціни підскочать ще у 10 разів. Якщо досі вода обходилася нам по 8 коп. за куб, то тепер коштуватиме 1 грн, а та, що надходить за допомогою насосів, — навіть до 1,50 грн. Така ціна вже буде для фермерів непідйомною, це точно», — сказав він.

Носов припустив, що в результаті виробники перейдуть на інші рентабельні культури.

«Якщо до 15 березня тенденції із різким підвищенням ціни на воду не зміняться, нам не залишатиметься нічого іншого, як перейти на інші культури. Вирощуватимемо, наприклад, соняшник, ячмінь, сою. Вже прораховуємо таку можливість», — додав він.

Аграрій підкреслив, що держава фактично змушує банкрутувати свої ж мережі, які постачають воду: канали, системи водопостачання.

«Виробники, фермери не будуть користуватися їхніми послугами, не купуватимуть воду за захмарними цінами. Жодна культура за таких умов не буде рентабельною, більш-менш підйомною», — додав він.

Носов пояснив, що зараз підприємство збуває рис за ціною 16,30-17,50 грн/кг (покупці у магазинах його купують дорожче).

«З новими цінами за воду вийти на таку ціну ніяк не зможемо. Тому виробництво припинимо. Що стратегічно планує держава, не знаємо. Хіба що розраховуватиме на імпортну продукцію. І тоді, вочевидь, будемо годувати індійських фермерів замість своїх», — підсумував він.