Думка: До питання земельної реформи потрібно повернутися після виборів

10 грудня 2018, 18:00 2120

Найбільш значимою для аграрного сектору України є земельна реформа. Від інших рішучих кроків уряду теж очікується суттєвий вплив. Особливо коли йдеться про дерегуляцію та лібералізацію валютного контролю, протидію рейдерству, тиску силових структур, усунення вузьких місць в агрологістиці.

Таку думку в інтерв’ю AgroPortal.ua висловив голова Наглядової ради Офісу із залучення та підтримки інвестицій UkraineInvest Данило Білак.

Висловлюючи думку щодо ставлення до мораторію на землі сільгосппризначення, Данило Білак наголосив, що найважливіше, аби після скасування мораторію запустився повноцінний та ефективний, реальний ринок землі.

«Необхідно, щоб усе було прозоро, правила гри були зрозумілі: скільки коштує земля, де і чому. Належне проведення земельної реформи дасть хороший поштовх до подальшого економічного росту. Звісно, ціна на землю зросте, але великі аграрні холдинги надалі зможуть орендувати та обробляти її», — каже він.

При цьому голова Наглядової ради Офісу із залучення та підтримки інвестицій UkraineInvest додав, що урядом був розроблений законопроект, щоб створити успішний український «фермерський» клас, який має бути власником своїх земель, тобто з метою підтримати середній бізнес.

«Втім, на жаль, законопроект наразі не має політичної підтримки у Верховній Раді. На мою думку, щоб уникнути популізму, потрібно повернутися до цього питання після виборів», — резюмував він.