Думка: ГМО-соя не надто перевищує за врожайністю звичайну

27 лютого 2019, 09:52 3864

Насіння вітчизняної селекції сої має високу врожайність і призвичаєне до українських кліматичних умов. Хоча за останні два роки ПСП «Синюха» (Кіровоградська обл.), підлаштовуючись під потреби ринку, збільшило обсяги вирощування ГМО-сої.

Про це розповіла AgroPortal.ua співвласниця підприємства «Синюха» Ольга Голобородько.

«Я не згодна з думкою, що уся соя зараз генетично модифікована. Наше підприємство, наприклад, прихильно ставиться до звичайної традиційної сої. Найкращими сортами вважаю вітчизняної селекції, наприклад, для нашого регіону рекомендую сорти сої Медея, Тріада, Монада та Хуторяночка», — зазначає Ольга Голобородько.

За її словами, ці середньостиглі сорти вчасно дозрівають та мають оптимальну вологість. З іноземної продукції господарство користується насінням Кардіфф австрійської селекції.

«Два роки, для порівняння, ми вирощували ГМО-сою та звичайну і побачили, що особливої різниці у врожайності немає. Ми сподівалися, що ГМО-соя потребуватиме меншого обробітку, але наші сподівання не виправдались», — відмічає Ольга Голобородько.

Вона розповіла, що господарство планує цього року посіяти сої вдвічі менше, ніж минулоріч — 90 га замість 150. Ольга Голобородько пояснює таке рішення прийнятим навесні 2018 року законом, який відміняє повернення ПДВ при експорті сої.

«У нас пропало бажання сіяти багато сої цього року. Сільгоспвиробники сою вирощують не для власного задоволення, погодьтеся», — зазначає Ольга Голобородько.

Запорукою хорошого врожаю вона вважає якісний насіннєвий матеріал, адже на власному досвіді переконалася, що раціональніше купувати сою у відомих виробників, а краще — знаних інститутів.

«Навіть сертифікати посередників не завжди є гарантією якості. Важливо купити Медею, а не документи на Медею. У мене є універсальне правило — при виборі насіння слід зважати на масу насінин. Велика маса на 1000 насінин є ознакою високої врожайності культури», — ділиться досвідом Ольга Голобородько.


Лада-Олександра Антомонова, AgroPortal.ua