Думка: Аграрії намагатимуться викуповувати землю всіма можливими способами

14 липня 2021, 08:00 3467

Для викупу земель в господарстві «Славич А» планують залучати кредитні кошти, а також із нинішнього урожаю будуть акумулювати частину прибутку саме на землю.

Про це AgroPortal.ua розповів керівник ТОВ «Славич А» (Херсонська область) Олег Алєксєєв.

«Про переважне право орендаря на викуп земель знають не всі пайовики. Загалом же частка тих, хто планує одразу скористатися правом на продаж, невелика, близько 10%», — зазначає Олег Алєксєєв.

Також про купівлю землі думають і в ФГ «Околиця» на Полтавщині.

«Знаємо, що маємо переважне право купівлі тих земельних ділянок, які орендуємо. Однак поки ні до яких кроків чи переговорів з пайовиками не вдавалися. Договори оренди з власниками господарство укладало в 2017 році строком на 10 років», — розповідає керівник господарства Григорій Чикриж.

Він додає, що ФГ «Околиця» має 50 га землі, які за державним актом є такими, що перебувають у постійному користуванні. Тому в разі відкриття ринку першочерговим завданням для господарства буде викуп цієї ділянки.

N. B. Орендовану земельну ділянку продали без попередження. Алгоритм дій

Юристи ЮФ «Василь Кісіль і Партнери» зазначають, що відповідно до пункту 6-1 розділу Х Земельного кодексу України, громадяни України, яким належить право постійного користування, право довічного успадкованого володіння земельними ділянками державної і комунальної власності, призначеними для ведення селянського (фермерського) господарства, а також орендарі земельних ділянок, які набули право оренди землі шляхом переоформлення права постійного користування щодо зазначених земельних ділянок до 2010 року, мають право на викуп таких земельних ділянок у власність з розстрочкою платежу до десяти років за ціною, яка дорівнює нормативній грошовій оцінці таких земельних ділянок, без проведення земельних торгів. У разі купівлі земельної ділянки з розстроченням платежу право власності переходить до покупця після сплати першого платежу.

Рекомендації, як орендарю захистити порушене переважне право на придбання (викуп) землі в суді, отримайте після заповнення анкети.