Микольська: Європа чекає на українські мед і ягоди

04 грудня 2016, 08:03 3824

Крім традиційних товарів, зокрема, зернових культур і продукції тваринництва, для поставки на ринки Європейського союзу перспективними є мед, ягоди та органічна продукція.

Про це в ексклюзивному інтерв'ю AgroPortal.ua розповіла заступник голови Міністерства економічного розвитку — торговий представник України Наталія Микольська.

За її словами, ЄС є другим за величиною виробником меду в світі, але досить істотно залежить від імпорту меду з інших країн.

«Насправді, близько 40% потреб споживачів ЄС задовольняється за рахунок саме імпорту. Обсяг експорту меду з України в цьому напрямку в період з 2011 до 2015 року збільшився вчетверо. Європейський союз для зміцнення торговельних відносин з Україною, в свою чергу, дозволяє ввозити 5 тис. т меду на безмитній основі», — зазначила вона.

Наталія Микольська також підкреслила, що все більше і більше споживачів ЄС віддають перевагу продуктам органічного виробництва. Зокрема, зростає попит на органічні ягоди.

«N. B.!» Наталія Микольська: Ми промотуємо Україну як перспективну країну для інвестицій

«Розглядаючи цей напрямок для експорту, необхідно звернути увагу на те, що відповідно до законодавства ЄС підприємствам необхідно використовувати технологію органічного виробництва для виходу на ринок органічних продуктів Європейського союзу. Більш того, потрібно застосовувати цю технологію хоча б протягом двох років до того моменту, як ви почнете маркувати продукцію як органічну», — пояснила заступник міністра.


Для довідки: найбільше товарів АПК Україна сьогодні експортує в ЄС. За підсумками 8 міс. 2016 року питома вага експорту таких товарів до країн ЄС становить 44,8%, в абсолютних величинах це $1,119 млрд.