Лапа: Нодулярний дерматит не загрожує АПК України

27 вересня 2016, 15:08 3656

Державна служба України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів (Держпродспоживслужба) заявляє про необхідність виділення 55 млн грн на проведення вакцинації великої рогатої худоби від нодулярного дерматиту.

Про це сьогодні в ході прес-конференції в Києві заявив глава Держпродспоживслужби Володимир Лапа.

За його словами, якщо зробити 2 буферних зони: західну та східну, то потрібно буде вакцинувати близько 1 млн поголів'я ВРХ.

«За нашими розрахунками, на це буде потрібно 55 млн грн, а в проекті бюджету на 2017 р. передбачено лише 50 млн грн на боротьбу з усіма хворобами», — констатував він.

За словами Лапи, вакцинація необхідна, щоб уникнути розповсюдження нодулярного дерматиту в Україні.

Відзначимо, що зараз Україна визнана країною, вільною від цього захворювання, офіційно зареєстрованої вакцини від нодулярного дерматиту в Україні немає.

«Ми готові зареєструвати будь-яку вакцину», — додав в ході конференції Володимир Лапа.

При цьому голова Держпродспоживслужби зазначив, що в разі реєстрації вакцини її вартість може скласти €1-2 за дозу. Він також виступив за те, що вакцини мають бути безкоштовними для населення, яке містить близько 75% ВРХ в Україні.

У той же час, Володимир Лапа вважає, що як такої загрози аграрному сектору немає.

«Виявлення нодулярного дерматиту може призупинити експорт продукції скотарства. В ЄС зараз розробляють свої інструкції. Однак ризики, озвучені в ЗМІ, перебільшені. На ринках птиці, свинини, а також на ринку зерна ситуація не відобразиться ніяк», — уточнив він в коментарі AgroPortal.ua.


Катерина Золотаренко, AgroPortal.ua