Кутовий озвучив два варіанти підтримки аграріїв

05 жовтня 2016, 07:16 1972

Міністерство аграрної політики та продовольства не повинно вирішувати, яким саме агровиробникам надати державну підтримку, а лише визначати напрямки та критерії такої підтримки. Рішення повинні приймати Ради банків та профільних асоціацій.

Таку позицію висловив міністр аграрної політики та продовольства Тарас Кутовий під час засідання Комітету ВРУ з питань аграрної політики та земельних відносин, на якому розглядався проект Закону «Про Державний бюджет України на 2017 рік».

«Міністерство разом з аграрним комітетом у парламенті повинно визначитися, по яким напрямкам потрібно підтримувати. А кого підтримувати згідно визначених критеріїв – повинні визначитися авторитетні комерційні і державні банки, профільні асоціації», — наголосив Тарас Кутовий.

Він також розповів, що в рамках закладеної у держбюджеті підтримки малим і середнім фермерам — 3 млрд грн — є два підходи щодо механізмів розрахунку такої допомоги: підтримка на гектар в чіткому грошовому виразі; підтримка на одиницю виробленої продукції: на кілограм виробленого м’яса, на літр молока і т. д.

За словами Тараса Кутового, підтримка на гектар буде даватися тільки тому агровиробнику, хто здійснює господарську діяльність по наступним критеріям: працює у галузі тваринництва, займається виробництвом нішевих продуктів, має намір інвестувати кошти в техніку українського виробництва.

«За розрахунками міністерства, в залежності від кількості суб’єктів господарювання, які подадуться на цю програму, відшкодування на один гектар може варіювати в діапазоні від 1400 до 1700 грн. Тобто, якщо фермер має 100 га, то він отримає 140 тис. грн державної підтримки. Але це попередні розрахунки: все залежитиме від кількості учасників програми і розміру спеціального фонду держбюджету», — зазначив міністр.

Другий підхід більше підтримується профільними асоціаціями, але має дискусійні питання. «Перше питання щодо якості продукції: чи ми підтримуємо будь-яке молоко, чи ми стимулюємо якісне молоко. В цьому контексті була думка, щоб ця допомога була направлена, наприклад, не на літр молока, а на стимулювання розвитку кооперативів», — вважає Тарас Кутовий.


Олена Дереженко, AgroPortal.ua