КСУ «віддав» земельний мораторій депутатам

14 листопада 2018, 13:10 2697

Конституційний Суд України відмовив у розгляді справи про зняття мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення, оскільки розглядє його як політичне рішення, яке має вирішувати парламент.

Про це у ексклюзивному коментарі AgroPortal.ua розповів народний депутат Олексій Мушак.

За його словами, в КСУ вважають, що це політичне рішення, тому братися за це не хочуть.

«У суді апелюють на неправильну форму подання. Та навіть у першому поданні ми врахували всі нюанси, включаючи правову визначеність, і нюанси про скорочення прав та свобод людини за статтями Конституції України. Проте КСУ не захотів розглядати це питання, вони не хочуть розглядати політичні рішення. Але, як на мене, це цинічно, оскільки саме КСУ повинен займатися правами людей. А мораторій явно порушує право людей на власність», — підкреслив нардеп.

Олексій Мушак каже, що група депутатів буде продовжувати правову стратегію зняття земельного мораторію. Із найближчих кроків — зупинити продовження мораторію у парламенті.

«Це не відкриває ринок землі, але знімає психологічний бар'єр про те, що такий мораторій взагалі існує. У нас не існує ринку землі, тому що не існує закону. Відповідно, вже скоріш у наступному скликанні Верховної Ради буде набагато легше приймати рішення», — говорить Мушак.

Він пояснює, що питання зняття мораторію на продаж земель так чи інакше буде вирішене, питання тут у тому, скільки на цьому втратить держава.

«Зараз велика кількість власників землі і фермерів йдуть до суду, використовуючи рішення Європейського суду з прав людини, і оскаржують заборону купувати або продавати землю», — каже Мушак.

За його словами, це призведе до того, що ЄСПЛ прийме загальне рішення по Україні за зразком справи «Зеленчук та Цицура проти України» через велику кількість позовів по мораторію.

«А далі через 2 роки спливає так званий «розумний термін», протягом якого Україна мала б змінити баланс земельних відносин — що мають право купувати землю окремі групи населення», — пояснює нардеп.

На думку Мушака, краще запускати ринок землі планово, аніж отримувати штрафи та вирішувати ці питання у судовому порядку.

«Замість того, щоб заробляти гроші на розвитку, країна буде втрачати бюджетні кошти із земельних відносин», — говорить він.


Наталія Ключнікова, AgroPortal.ua