Китай відкриє ринок для українського ріпаку

03 жовтня 2019, 11:29 2160

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів отримала від інспекційних органів Китаю проєкт протоколу щодо ріпаку, що дає підстави сподіватися на відкриття китайського ринку для цієї культури вже цього року.

Про це повідомила начальник Управління міжнародного співробітництва Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Олена Курята під час експортного інтенсивну «Органічний експорт в Китай», організованого Ukrainian Organic Cluster.

«Три роки тому наша служба вже ініціювала для Китаю запит щодо ріпаку, але тоді отримали відмову. Цього року 10 червня ми повторно направили додатково опрацьовані матеріали стосовно сорго, пшениці та ріпаку. Наразі по ріпаку ми отримали позитивний відгук, і проєкт протоколу по ріпаку знаходиться на внутрішньодержавному погодженні. По сорго теж сподіваємося, що підключаться асоціації, імпортери з китайської сторони, і теж вдасться українським виробникам вийти з цією культурою на ринок Китаю», — зазначає Олена Курята.

За її словами, до цього списку додадуть ще горох і квасолю, оскільки по цим продуктам теж відправлено китайській стороні аналіз фітосанітарного ризику.

«Дуже сподіваємося, що цього року в рамках офіційного візиту української сторони до Китаю будуть підписані певні протоколи, в тому числі й по ріпаку. Це означатиме відкриття китайського ринку для цієї культури», — уточнила Олена Курята.

За її словами, також на розгляді китайської сторони знаходяться яблука, черешня, лохина, мед, яйця, рибні продукти.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua