Експерт: Озимі повертають втрачені позиції

28 лютого 2017, 10:10 2112

В Україні протягом останніх 2-3 років спостерігається повернення інтересу аграріїв до озимих зернових культур.

Про це  рамках Зимового зернового конгресу, який проходить сьогодні в Києві, розповів генеральний директор асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Тарас Висоцький.

За словами експерта, цьому посприяли зміни природно-кліматичних умов та стабільна рентабельність озимих зернових.

«Протягом останніх двох років озимі почали повертати втрачені позиції, — розповів Тарас Висоцький. — Навесні дедалі частіше спостерігаються несприятливі умови для посіву ярих культур, які не дозволяють відсіятися у встановлені строки відсіятися, а як відомо, 10-15% урожаю залежить від вчасності посіву. Якщо порахувати фактори недоотримання врожаю, то прибуток від озимих культур є більш стабільним. Наразі ми спостерігаємо повернення озимими 10-15% площ, які були під ярими культурами».

Показники минулих двох врожаїв, відмітив гендиректор УКАБ, засвідчують, що все більше підприємств починають розглядати пшеницю не як частину сівозміни і можливість виплати пайовикам орендну плату, а як маржинальну культуру.

«Господарства ставлять цілі отримати не 4 т/га, а як мінімум — 6 т/га. Інвестиції в таку технологію збільшуються, так само як і ризики, тому місця для помилок не залишається», — додав він.


Алла Стрижеус, AgroPortal.ua