Експерт про земельну реформу: не більш ніж 500 га землі в одні руки

05 лютого 2017, 07:45 2966

Мораторій на продаж землі потрібно скасовувати 100%.

Таку думку AgroPortal.ua висловив голова підкомітету з питань діяльності небанківських фінансових установ та захисту прав споживачів фінансових послуг Комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності Віктор Романюк.

За його словами, якщо держава і владні інституції з 2002 р. не можуть визначитися, як розподілити основні фонди, щоб зробити населення багатим, то це додатковий маркер всьому світу щодо ефективності менеджменту нашої країни.

«Нам потрібно винести уроки з приватизації промисловості. Коли ми людям дали ваучери на землю, ми хоч розуміли, кому ми їх даємо і навіщо? Потрібно провести велику юридичну роботу з населенням. На Заході є багато обмежень щодо того, хто може купити землю», — каже Віктор Романюк.

«N. B.!» Бізнес запитує: Чи зможе Рада в 2017 р. прийняти новий закон про кооперацію?

На його погляд, потрібно поставити мету — створити клас національної буржуазії, відповідно, дозволити продаж землі громадянам України мінімум на 5-7-20 років з неможливістю її перепродувати. Обмежити кількість землі в одні руки 300-500 га.

«ЄС вганяє в землю щорічно €25 млрд дотацій. Навіщо вони це роблять? Держава зацікавлена в тому, щоб люди сиділи в селах, працювали і створювали клас національної буржуазії. Це основа їхньої цивілізації», — підсумував Віктор Романюк.