Фактори, що формуватимуть ціни на пшеницю

02 грудня 2020, 07:25 5489

Навіть попри можливе розширення посівних площ під пшеницею у США та Європі, спрогнозувати, як поведе себе ціна на пшеницю наразі неможливо. Вона може як піти вниз, так і лишитися на високому рівні.

Таку думку в коментарі AgroPortal.ua висловила заступник директора компанії ProAgro Group Марія Колесник.

«Пандемія зробила світ інакшим, – говорить вона. – Змінилися вподобання споживачів, ланцюги постачання. Що буде далі – поки незрозуміло».

Звісно, зазначає експертка, попит на зерно буде, і він весь час зростатиме, в тому числі з огляду збільшення населення планети.

Водночас розвинуті країни починають висувати до своїх агровиробників нові екологічні та кліматичні вимоги. Суттєво змінюються вимоги щодо тваринного сектору, що надалі впливатиме на частку кормів у структурі виробництва зерна.

Приміром, Європа переглядає свої програми підтримки фермерів і жорство прив’язує їх до «зелених умов». У разі їх невиконання фермер ризикує не отримати дотації від держави, а в довгостроковому періоді – мати проблеми з реалізацією своєї продукції.

Повертаючись до цін, Колесник звертає увагу, що у поточному 2020/21 МР виробництво зерна стало рекордним, зокрема і пшениці.

«По пшениці ми маємо рекордні світові запаси і водночас максимальні ціни. Це нонсенс, ніхто на таке не розраховував», – говорить вона.

На її погляд, ціни розігріла пандемія, яка спричинила ажіотажний попит на зерно.

N.B. США вперше за вісім років збільшили посіви озимої пшениці

Проте в зимовий період можлива певна стабілізація. По-перше, є сподівання на вакцину. По-друге, на ринок надійде пшениця з Австралії та Аргентини.

«Австралія цього року нарешті отримає високий урожай пшениці. З одного боку, там розширили посівні площі, з іншого – погодні умови виявилися дуже сприятливими для зернової», – розповідає Колесник.

Кілька років в Австралії була шалена посуха. Цього року очікується, що тамтешнє виробництво пшениці складе 28,5 млн т. Для порівняння, минулого року врожай був на рівні 15,2 млн т, а останній врожайний сезон (2016/17 МГ) дав 31,8 млн т.

Ймовірно, австралійський фактор частково осадить безмежні цінові зростання.

Водночас ціни на пшеницю підтримуватиме суміжний ринок кукурудзи через надмірний попит Китаю.

«Китаю потрібно відновлювати поголів’я свиней, яке через АЧС скоротилося вдвічі. Якщо раніше USDA оцінював можливий імпорт кукурудзи Китаєм у 7 млн т, зараз прогноз переглянутий до 14 млн т. Аграрний аташе США взагалі оцінює його в 20 млн т», – розповідає експертка.

Наразі Китай фактично вичерпав зернові резерви, призначені для цінових регулювань шляхом інтервенцій. Ціни на внутрішньому ринку країни шалено високі, отже навіть при подальшому зростанні нинішня світова ціна все ще є конкурентною для китайського ринку, додала заступник директора ProAgro Group.

З іншого боку, посуха яка зберігається в США та країнах Чорноморського регіону, і зокрема в Росії, може негативно вплинути на посіви озимини. Якщо надходитиме інформація, що їх стан погіршився, то це додатково розігріватиме ринок.


Наталія Рекуненко, AgroPortal.ua