Аграрний комітет пропонує посилити вимоги до виробників молочки

28 вересня 2016, 10:28 3219

Комітет ВРУ з питань аграрної політики та земельних відносин вирішив посилити боротьбу з недобросовісною конкуренцією на ринку молочної продукції на законодавчому рівні. Зокрема, мова йде про виробників молочних продуктів, які використовують більш дешеві замінники складових молока.

Народні депутати-аграрії на своєму виїзному засіданні, яке відбулося 24 вересня в місті Хмільник на Вінниччині, підтримали прийняття законопроекту № 3043-1 «Про внесення змін до Закону України «Про молоко та молочні продукти» (щодо молоковмісних продуктів)».

Законопроектом передбачається ввести поняття «молокомісткий продукт», встановити особливі вимоги до маркування та реалізації молоковмісних продуктів, а також передбачити відповідальність за порушення цих вимог суб'єктами господарювання, які здійснюють виробництво та реалізацію молоковмісних продуктів.

Запропоновані законопроектом положення концептуально узгоджуються із законодавством ЄС. Крім того, окремі положення Закону України «Про молоко та молочні продукти» вимагають приведення у відповідність до Закону України «Про основні засади та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», який вступив в чинність 20 вересня 2015 р., — в частині термінології, повноважень центральних органів виконавчої влади, порядку здійснення державного контролю та відповідальності за порушення вимог законодавства.

«Якщо ми не приймемо законопроект про внесення змін до Закону України «Про молоко та молочні продукти» (щодо молоковмісних продуктів), то скоро від справжнього молока залишиться тільки один запах. Зберегти тваринництво і дати якісний продукт споживачеві — завдання сумлінного товаровиробника», — закликав присутніх на виїзному засіданні голова підкомітету з питань харчової промисловості та торгівлі агропромисловими товарами аграрного Комітету ВРУ, народний депутат Петро Юрчишин.

Крім того, парламентарії розглянули питання про законодавче забезпечення державної підтримки виробництва та реалізації молока й  молокопродуктів в Україні, а також можливі шляхи розвитку вітчизняного тваринництва.

Також вони відвідали виробничий підрозділ агропромислового науково-виробничого підприємства «Візит» — Хмельницький завод СОМ «Молочний візит». Сучасний переробний комплекс в наступному році планує розширити виробництво, орієнтуючись на щоденну переробку до 300 т молока, випуск нових видів кисломолочної продукції — кефіру, йогуртів. За словами Петра Юрчишина це дозволить створити близько 600 робочих місць, розширити торговельну мережу до 300 нових торгових точок.

На підприємстві впроваджуються нові енергозберігаючі технології. У планах також відкриття цеху з переробки та виробництва м'ясної продукції.


Олена Дереженко, AgroPortal.ua