Аграрії задоволені станом озимих і готуються до боротьби з хворобами

31 березня 2021, 07:00 4169

Озимі перезимували добре, більша частина пшениці розкущена, вологи поки що достатньо, і наразі в аграріїв триває підготовка до вирішення проблеми на полях з низкою хвороб, спричинених затяжною зимою.

Про це AgroPortal.ua розповіли сільгоспвиробники з різних областей України.

За словами керівника ФГ «Флора А.А.» (Вінницька обл.) Андрія Капріци, озимі посіви господарства в гарному стані. Більша частина пшениці розкущена.

«Лише на одному полі відсутнє кущення, але там зараз проводимо підживлення, і вона розкущиться гарантовано, оскільки там іноземні сорти, тож буде весняне розкущення», — переконаний Андрій Капріца.

За його словами, на посівах пшениці, розкущеної з осені, є септоріоз, але фермер не вважає це великою проблемою.

Озимий ріпак цього сезону не сіяли через відсутність вологи у ґрунті. 

Зимою та опадами аграрії Одещини задоволені

«Зима розтягнута, вона повертає минулорічні борги, що для рослин загалом і непогано: немає різкого потепління, як і не було різкого похолодання. Температурні стрибки дуже погано впливають на вегетацію, а цьогоріч усе йде нормально. Сподіваємось, що уже у квітні до нас прийде тепло, ґрунт прогріється і почнемо сіяти», — розповів керівник ФГ «Еліт» (Одеська обл.) Павло Тулба. 

Загалом господарство обробляє 700 га. Сіють озимі пшеницю, ріпак і горох.

«Три чверті посівів пшениці розкущені. Останні посіви не встигли розпуститися, але ми їх вчасно підживили селітрою та сульфатом амонію, тож сподіваємося, що вже скоро вони розкущаться. Загибель слабких рослин незначна і така, що не потребує пересіву», — коментує Павло Тулба.

На озимих посівах також присутні септоріоз та інші хвороби.

«Вони є завжди, і цей рік не є виключенням, більше того, цьогорічна холодна сира весна сприяє їхньому розвитку. Був сніговий покрив, під яким складалися хороші умови для хвороб. Тому потрібно серйозно готуватися до боротьби з ними, — вважає фермер. — Добре, що зараз є багатокомпонентні фунгіциди з новими діючими речовинами, тому є чим контролювати захворюваність».

Внаслідок посухи минулого року ФГ «Еліт» втратило урожай ріпаку на площі 170 га. Компенсації за збитки фермер не отримав, хоча й подав усі необхідні документи. Банки також неохоче кредитують подібні господарства, що зазнали втрат, відзначив фермер. 

На Житомирщині жито перезимувало чудово

«Лугинська зернова компанія» обробляє 1570 га на Житомирщині. На 800 га посіяли озимі, з них 400 га ріпаку та 350 га озимого жита. За словами засновника підприємства Романа Чуприни, стан ріпаку — задовільний, на полях із ріпаком проводили операції зі стримування росту. Жито перезимувало чудово, тому що увійшло в холодну пору в фазі шильця, вже зараз починається вегетація. 

Озима пшениця була загущена, і тому близько 70% не перезимувало. В господарстві сіють дворучну канадську пшеницю сорту Тесла.

«Ще трохи поспостерігаємо за нею, якщо почнеться вегетація, на ушкоджених ділянках зробимо підсів цим же сортом. Якщо ж ні, то просто передискуємо і посіємо яру пшеницю», — планує Роман Чуприна.  


Валентина Оврас, AgroPortal.ua