Ранкова кава // Гід по сирах для справжнього гурмана

02 лютого 2017, 07:44 4986

За даними Міжнародної федерації виробників молока, в світі існує близько п'яти сотень видів та комбінацій сирів. Існують класифікації, які налічують понад тисячу. Вашій увазі, коротка історія про те, які бувають сири, і які бувають класифікації сирів.

За твердістю

Будь-яка людина знає, що існують сири тверді, м'які, напівм'які, та інші. У той же час, класифікація сирів за твердістю — не зовсім точна. Далеко не завжди можна однозначно віднести сир до якогось типу. Твердість сиру залежить від вмісту рідини, яка в свою чергу залежить від способу пресування і часу старіння.

Сир Чеддер
Сир Чеддер

М'які сири — це сири, для яких не потрібно визрівання, наприклад Брі, Камамбер і Нешатель (всі три — Франція).

Кисломолочні сири також м'які на смак. Це Моцарелла, Маскарпоне, Рікотта (всі три — Італія), Фета (Греція).

Напівм'які сири містять багато рідини, вони м'які на смак. До цієї групи належить сир Хаварті (Данія), Мюнстер і Пор-Салю (Франція).

Сири середньої твердості: Емменталь і Грюйєр (Швейцарія), Гауда і Едам (Голландія), Ярлсберг (Норвегія), Канталь (Франція), Кашкавал (Румунія).

Тверді сири готуються за допомогою пресування. Відомі представники цього виду сирів — це Чеддер (англійський сир з графства Сомерсет, Англія), Пармезан і Пекоріно Романо (Італія).

За часом дозрівання

В залежності від виду сиру час дозрівання може займати від декількох тижнів до декількох років.

Сир Фета
Сир Фета

Свіжі сири готуються порівняно просто і швидко. До них відноситься кисломолочний сир, вершковий сир Філадельфія, індійський панір, м'який сир із зеленню fromage blanc, мексиканський зерновий сир queso fresco, корсиканський Броччіо, італійські Рікотта і Моцарелла, грецький Мізітра, кіпрський Анарі, норвезький Брюност.

Сири, які витримуються кілька тижнів: Камамбер (три тижні), Таледжо (від 6 до 10 тижнів), Монтерей Джек (близько місяця).

До року: Рокфор (5 місяців), Емменталь (4 місяці).

Більше року: Чеддер і Гауда (хороші сорти — не менше року), Парміджано Реджано (не менше року), Манча (до 2 років).

За країною походження

Існує безліч видів сирів родом з різних країн, і все ж деякі країни входять в число лідерів.

Сир Рокфор
Сир Рокфор

Звичайно ж, це Франція, яка є батьківщиною понад 500 сортів сиру, в тому числі таких як Брі, Камамбер, Конте, і багато інших.

Італія як батьківщина піци входить в число лідерів за кількістю сирів. Це всім відома Моцарелла, Пармезан, Проволоне, і т.д.

Швейцарія: Емменталь, Грюйер.

За походженням молока

Більшість сирів виробляються з коров'ячого молока, проте є і винятки: сири з молока вівці (Рокфор, Арагон, Костеллано, Рікотта, Фета), з молока кози (Пелардон, Ріготт-де-Кондріє, Кротті-де-Шавіньоль), з молока інших тварин (рідкісні види сирів).

Сир Моцарелла
Сир Моцарелла

5 відомих видів сирів

У кожного сиру, крім унікальних смакових якостей, є своя історія та особливості. До вашої уваги 5 відомих видів сирів.

Сир Каммебер
Сир Камамбер

Моцарелла. Італійський сир, відноситься до свіжих сирів (без дозрівання). Виготовляється з молока корови (mozzarella fior di latte) або азіатського буйвола (mozzarella di bufala). 

Чеддер. Твердий сухий сир Чеддер — родом з графства Сомерсет в Англії. Хороший Чеддер дозріває мінімум рік, однак існує безліч різновидів. 

Гауда. Гауда — це напівтвердий сир з коров'ячого молока, родом з Голландії. Мінімальний час дозрівання цього сиру — 4 тижні, однак хороші сорти дозрівають до року. 

Проволоне. Проволоне — один з найсмачніших італійських сирів, який відрізняється вишуканим м'яким смаком та витонченим ароматом. Дозріває від 3 (Provolone Dolce) до 4 (Provolone Piccante) місяців. Буває класичний і копчений. 

Таледжо. Цей італійський сир з'явився понад тисячу років тому. Легенда стверджує, що його абсолютно випадково приготували ченці. Таледжо — м'який сир, який відрізняється унікальним смаком та неповторним насиченим запахом, розрахованим виключно на любителя. 


AgroPortal.ua за матеріалами Мilkalliance.com.ua