Як на Луганщині виробляють чипси з помідорів

29 листопада 2018, 06:57 3104

Мешканець села Булавинівка Луганської області Андрій Жуков організував виробництво еко-чипсів, які не шкодять здоров’ю.

Висушені в особливий спосіб яблука, сливи, інші фрукти та овочі селянин спочатку готував включно для своїх дітей, аби скоротити вживання шкідливих та солодких продуктів.

Згодом смаколиками все частіше ласували друзі та знайомі, позитивні відгуки яких дали зрозуміти Андрію Жукову, що домашнє захоплення можна перетворити на бізнес. 

«Ми побачили, що на ринку це можна продати, — згадує Жуков. — Тоді я подав першу заявку і отримав грант — невелику сушильну машину».

Вдруге селянин виборов грант на вирощування малини. «Ми маємо невикористаний ресурс землі, — пояснює Андрій Жуков. — Багато людей у нашому селі віддають фермерам свої ділянки у півгектара під зернові, соняшник і заробляють зовсім небагато. Краще вирощувати і переробляти самому: робити продукт з більшою доданою вартістю».

Сьогодні Андрій Жуков шукає шляхи експорту своєї продукції. Наразі веде переговори з покупцем із Прибалтики, якому вже навіть надіслав пробну партію еко-чипсів.

Підприємець розуміє, що якщо вдасться налагодити експорт, то потрібно буде збільшувати обсяги виробництва. Одним із варіантів розширення Андрій Жуков бачить створення кооперативів у рідному селі. «Вже є мінімум чотири сім'ї, які готові приєднатися до виробництва еко-чипсів, — говорить він. — Зараз плануємо, що кожна родина садитиме навесні, аби виростити різні овочі на своїх ділянках: треба не просто продати помідори, а виростити і здати на переробку красивий і якісний товар». 

Андрій Жуков на власному досвіді переконався: аби заробити, необов'язково їхати за кордон. Адже і в Україні можна розвивати свою справу та мати дохід.


AgroPortal.ua за матеріалами Ecotown.com.ua